REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Coraz wyższe obiekty magazynowe

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 07-04-2014, 14:33
Coraz wyższe obiekty magazynowe
Andrzej Bonk, dyrektor oddziału Gdynia SSI Schäfer /fot.SSI Schäfer

Od dawna zauważamy tendencje budowy coraz wyższych obiektów dających możliwość umieszczenia tych samych towarów na mniejszej powierzchni. Bardziej zaawansowana technika daje dodatkowe bonusy w postaci systemów odzyskiwania energii, odpowiedniej szczelności obiektów, sterowania oświetleniem itp. - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Andrzej Bonk, dyrektor oddziału Gdynia SSI Schäfer.

REKLAMA

Zwraca uwagę, że coraz częściej w miejsce do niedawna stosowanego składowania blokowego, regałów rzędowych, wjezdnych stosowane są obecnie systemy kanałowe, przejezdne, karuzelowe, windowe, automatyczne systemy do drobnych towarów jak i palet. Coraz częściej wykorzystuje się automaty komisjonujące, a systemy transporterów na pewnym poziomie obsługi stały się już standardem.

- Są opinie, że nowoczesne rozwiązania, automatyzacja jest droga - i można się z tym w pewnym stopniu zgodzić - to prawda jest droga w zakupie, ale obecnie mamy mnóstwo przykładów, dla których szacowany czas zwrotu inwestycji to już nie kilkanaście lat a dwa - trzy. Innowacyjne podejście, zwykle związane z bardziej zaawansowanym sprzętem lub automatyką zwraca się tym szybciej im więcej sfer nam upraszcza koszty obsługi ich przez człowieka maleją - mówi Andrzej Bonk.

Uważa, że jeśli zastąpi się odpowiednią ilość ludzi, nie będzie wymagało np. energii na oświetlenie, nie będzie chciało urlopów, zwolnień, zastępstw i innych wymogów występujących w tradycyjnych systemach, inwestor bardzo szybko odczuje poprawę i zacznie na tym zarabiać.- Dodatkowo jeśli udaje się daną inwestycję przeprowadzić dla tych samych potrzeb na mniejszej powierzchni, to zyskuje się dodatkowe obszary do przyszłej rozbudowy, można je przeznaczyć pod inne cele, odsprzedać itp. Jest to kolejna oszczędność powodująca, że w dokładnej kalkulacji inwestowanie w nowe rozwiązania może być bardzo opłacalne - mówi dyrektor oddziału Gdynia SSI Schäfer.

Trzeba jednak pamiętać, że mimo zalet i wad, automatyka - to kierunek nie dla wszystkich - zawsze należy podchodzić do tego indywidualnie - dla jednych innowacyjność będzie zmierzała w kierunku sprzętu, techniki, dla innych w kierunku technologii, procesów, optymalizacji ruchów i zadań. Jest to kwestia skali, możliwości, nakładów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH