Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cztery nowe kierunki studiów w SGGW

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 04-06-2012, 10:51

Cztery nowe kierunki studiów uruchomi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w roku akademickim 2012/2013. Bezpieczeństwo żywności, Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich, Inżynieria ekologiczna oraz Żywienie człowieka i ocena żywności to nowa oferta uczelni. SGGW rozpoczęła już internetową rejestrację kandydatów na studia.

W roku akademickim 2012/2013 uczelnia przygotowała na 32. kierunkach studiów łącznie 6 500 miejsc. Spośród szerokiej oferty zróżnicowanych kierunków uczelnia zaproponuje kandydatom cztery nowe: Bezpieczeństwo żywności, Hodowlę i ochronę zwierząt towarzyszących i dzikich, Inżynierię ekologiczną oraz Żywienie człowieka i ocena żywności.

Kierunek Bezpieczeństwo żywności będzie prowadzony na stacjonarnych studiach I stopnia na Wydziale Nauk o Żywności. Będzie na nim mogło studiować 60 osób. Bezpieczeństwo żywności jest związane z naukami chemicznymi, biologicznymi i technicznymi. Nauka będzie obejmować podstawy produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych, znajomość inżynierii żywności, przetwarzania i dystrybucji żywności, problematykę ochrony środowiska w zintegrowanym łańcuchu żywnościowym, problematykę identyfikacji, monitorowania, kontroli krytycznych parametrów bezpieczeństwa surowców i produktów oraz systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w łańcuchu żywnościowym. Wydział Nauk o Żywności uruchamia ten kierunek, gdyż rośnie zapotrzebowanie na specjalistów z tego zakresu. W ostatnich latach zmieniło się istotnie podejście społeczeństw i rządów do gospodarki żywnościowej. Rolnictwo i przetwórstwo stały się elementem globalizacji systemu produkcji żywności, którego głównym celem jest bezpieczeństwo żywnościowe. Ponadto zwiększa się świadomość społeczna w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz jej produkcji zgodnie z zasadami etyki i zrównoważonego rozwoju, nie powodującego degradacji środowiska. Zgodnie z zaleceniami FAO, Wspólną Polityką Rolną i prawem żywnościowym UE, koncepcja zrównoważonego rozwoju oraz bezpieczeństwa żywności, powinna być wprowadzona do wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego, od produkcji rolnej do konsumpcji, a także znaleźć swój wyraz w edukacji, zarządzaniu sektorem i w badaniach naukowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 535) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH