Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Cztery nowe potrawy z Warmii i Mazur na liście produktów tradycyjnych

Smarowidło z gęsi, marchew po mazursku, plince z pomoćką i kartoflanka po wschodnioprusku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie.


Autor: PAP
Data: 19-07-2019, 15:24

Umieszczone na ministerialnej liście cztery kolejne produkty tradycyjne z woj. warmińsko-mazurskiego to gotowe dania i potrawy. Dwa spośród nich przyrządza się na bazie ziemniaków.

Jak przypomniano w opisie tych produktów, tradycyjne dania kuchni regionu opierały się przede wszystkim na kartoflach, uprawianych powszechnie od XVIII wieku. Gospodynie sporządzały z ziemniaków potrawy od najprostszych do bardzo wyszukanych, na gorąco i na zimno, na słono, ale też w formie deserów.

Do takich popularnych dań regionu należały plince z pomoćką, czyli podłużne placki ziemniaczane z twarożkiem śmietankowym doprawionym do smaku startą cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Plince jadano też na słodko z dodatkiem cukru, musu jabłkowego lub czarnych jagód.

Na listę trafiła też zupa ziemniaczana, którą wpisano pod nazwą "kartoflanka po wschodnioprusku". W zależności od użytych dodatków może być ona jasna lub ciemna. Gotuje się ją z ziemniaków i włoszczyzny na wywarze przygotowywanym z wędzonego boczku i chudej kiełbasy, z dodatkiem smażonej na smalcu cebuli. Taka zupa jest doprawiana śmietaną, musztardą, solą, pieprzem i cukrem.

"Niegdyś głównym dodatkiem do kartoflanki była jedynie cebula, a pokrojoną na kawałki wędzonkę dodawano do potrawy, podając ją tylko na specjalne okazje. Dawniej Mazurzy dodawali do zupy posiekaną kapustę kwaszoną, sporządzając tzw. kwaśną kartoflankę" - wynika z opisu na stronie resortu rolnictwa.

Za tradycyjny produkt uznano również marchew po mazursku, czyli duszoną i utłuczoną na miazgę marchew z ziemniakami, okraszoną skwarkami lub masłem. Zwyczaj spożywania marchwi i grochu okraszonego słoniną trafił na Warmię i Mazury prawdopodobnie w XVI wieku za sprawą niemieckich osiedleńców. Najpierw upowszechnił się jako potrawa ludności wiejskiej, a potem również w miastach, głównie jako dodatek do potraw mięsnych.

Na liście produktów tradycyjnych znalazło się też smarowidło z gęsi, tj. odpowiednio doprawiony smalec z kawałkami mięsa lub mięsną masą, cebulą, jabłkami i majerankiem. Na Warmii i Mazurach hodowla ptactwa wodnego była powszechna ze względu na dużą liczbę zbiorników. W przypadku gęsiny, poza tuszkami ceniono zwłaszcza tzw. tłuszcz sadełkowy, wykorzystywany do wyrobu smalcu.

Na listę produktów tradycyjnych wpisywana jest żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Obecnie zarejestrowane jest na niej ponad 1,8 tys. produktów, z czego jedynie 38 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy regionów. Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Lista Produktów Tradycyjnych RSS ALERT    /    żywność tradycyjna RSS ALERT    /    produkty tradycyjne RSS ALERT    /    gęsina RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.200.4
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.