REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Cztery wielkopolskie produkty ubiegają się o miano tradycyjnych

  • Autor: farmer.pl/PAP
  • Data: 10-02-2013, 11:36

Placek bambrzok, kaszanka z boczkiem, szynka dworska i karp w szarym sosie - ubiegają się o miano produktu tradycyjnego w Wielkopolsce. Lista takich produktów w regionie liczy 86 - poinformowała Maksencja Bestry z urzędu marszałkowskiego w Poznaniu.

REKLAMA

W 2012 roku na Liście Produktów Tradycyjnych nie został zarejestrowany żaden produkt z Wielkopolski. Obecnie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi są rozpatrywane cztery wnioski z tego regionu.

- Największa liczba produktów była rejestrowana w pierwszych latach powstania listy od 2004 do 2008 roku, następnie tempo przyrostu malało, gdyż wyczerpał się zasób produktów, których co najmniej 25-letnie pochodzenie i związek z regionem można było udokumentować - powiedziała Bestry.

Z czterech obecnie ubiegających się o miano produktów tradycyjnych trzy związane są z Poznaniem.

Bambrzok to placek ziemniaczany wypiekany w piekarniku na blachach o różnych kształtach, a podawany na słodko np. z musem jabłkowym czy z powidłami lub wytrawnie z kaszanką - wcześniej przesmażoną z cebulą. Bambrzok popija się zsiadłym mlekiem.

Dwa kolejne wnioski płynące z Poznania to: kaszanka z boczkiem i szynka dworska.

Z południa Wielkopolski pochodzi karp smażony w sosie szarym. Podstawą staropolskiego sosu szarego jest świeża krew z karpia, która po zmieszaniu z octem i czerwonym winem stanowi uzupełnienie smażonej ryby.

Sos szary to nie jedyny produkt tradycyjny, do przygotowania którego w Wielkopolsce używa się krwi.

Wśród dotychczas zarejestrowanych 86 produktów jest też czernina - gęsta zupa przyrządzona na wywarze z kości i podróbek kaczki lub gęsi, z dodatkiem świeżej krwi (utrwalonej octem) i podprawiona zawiesiną z mąki. Dla poprawienia smaku zupy dodaje się do niej suszone śliwki i jabłka, doprawia korzeniami (cynamon, goździki, pieprz). Najczęściej na stoły podawano zupę z pokrajanymi podróbkami i ugotowanymi łazankami lub kluseczkami.

Wśród innych tradycyjnych wielkopolskich produktów są szare kluski, przygotowywane ze startych surowych ziemniaków, plyndze, czyli placki ziemniaczane, ślepe ryby - zupa z warzyw, która nie ma nic wspólnego z rybami czy wyroby z wieprzowiny złotnickiej, z rasy świń hodowanych głównie w Wielkopolsce.

Wśród wyrobów mlecznych najsłynniejsze to gzik poznański stanowiący mieszankę sera twarogowego, śmietanki, soli, pieprzu szczypiorku i rzodkiewki oraz wielkopolski ser smażony wysmażany ze zgliwiałego twarogu.

W Wielkopolsce zarejestrowanych jest 86 produktów tradycyjnych, więcej zarejestrowano tylko w województwach: lubelskim, podkarpackim, pomorskim i śląskim. W całym kraju ministerstwo zarejestrowało 1032 produkty tradycyjne.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH