REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Czy jakość polskiej żywności jest faktycznie tak wysoka?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-11-2014, 07:56
Czy jakość polskiej żywności jest faktycznie tak wysoka?
Grzegorz Grabka, Dyrektor Działu Certyfikacji Systemów TÜV Rheinland Polska (fot. PTWP)

Przedstawiciele firm produkcyjnych twierdzą, że jakości polskiej żywności nie można nic zarzucić. Na rynku istnieje jednak sporo mechanizmów kontrolnych, a odbiorcy często zlecają dodatkowe audyty u producentów. Czy więc faktycznie z tą jakością jest tak dobrze i jakie czynniki wpływają na jej ocenę? Na pytania odpowiada Grzegorz Grabka, Dyrektor Działu Certyfikacji Systemów TÜV Rheinland Polska.

REKLAMA

Trwałość i przewidywalność relacji biznesowych to czynniki, o których wiele się mówiło w trakcie dyskusji na VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu. W ocenie dyskutantów polskie firmy mają ciągle problem z lojalnością i długoterminowością transakcji. Z czego Pana zdaniem wynika taki stan rzeczy i jak można go zmienić?

Problemu nielojalności nie można lekceważyć, bo faktycznie mamy z nim do czynienia na różnych płaszczyznach. Najczęściej wynika to z pogoni za zyskiem i niestety z pewnej niedojrzałości biznesowej. Często zdarza się także, że firmy nie traktują współpracy perspektywicznie i tu właśnie pojawia się problem z niedostrzeganiem możliwości, jakie daje długoterminowa współpraca.

Z punku widzenia jednostki certyfikującej, która ma kontakt zarówno z zakładami, które dostarczają produkty do sieci, jak i z rolnikami - możemy mówić o stopniowej poprawie tej sytuacji. Oczywiście zdarza się, że najczęściej z powodu złożenia oferty z niższą ceną przez konkurencję, kontrakt zostaje zerwany. Jeżeli dla klienta kluczowym i jedynym kryterium wyboru partnera jest cena to jestem przekonany, że nie zależy mu na rzetelnej ocenie i nie nawiążemy długotrwałych relacji.

Rolą jednostki certyfikującej jest uświadomienie, że w obszarze jakości cena nie powinna odgrywać kluczowego znaczenia, gdyż nie jest cechą usługi. W trakcie audytu nasi eksperci chcą przekazać jak najwięcej swojej wiedzy i doświadczenia, wskazując obszary do poprawy.
Trzeba przyznać, że z roku na rok firmy coraz bardziej cenią sobie te wskazówki, przestają je traktować jako jedynie formalny wynik audytu i wykorzystują je w swojej codziennej pracy. Doświadczeni producenci dostrzegają wagę, jaką dla ich biznesu ma długotrwała współpraca z naszą jednostką certyfikującą i jej wpływ zarówno na jakość produktu, jak i samej produkcji. TÜV Rheinland Polska, jako firma usługowa także bazuje na lojalności klientów, dążenie do poprawy jakości to przecież proces ciągły i długotrwały. Z prawdziwą satysfakcją obserwujemy firmy, w których sukcesie mamy swój udział.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH