Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czy odżywianie może mieć wpływ na przebieg stwardnienia rozsianego?

  • Autor: PAP
  • Data: 14-05-2016, 17:01

Żyjące w ludzkim jelicie bakterie mogą zmieniać aktywność komórek mózgu wpływających na procesy zapalne oraz degenerację komórek nerwowych - informuje "Nature Medicine”.

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital (BWH) w USA korzystając ze zwierzęcych modeli stwardnienia rozsianego (SM) oraz próbek pobranych od chorych wykazali, że zmiany diety oraz składu bakterii jelitowych mogą wpływać na astrocyty w mózgu oraz proces neurodegeneracji związany ze stwardnieniem rozsianym. Potencjalnie może to doprowadzić do opracowania nowych metod leczenia.

"Po raz pierwszy byliśmy w stanie wykazać, że żywność w pewien sposób zdalnie kontroluje procesy zapalne ośrodkowego układu nerwowego - powiedział biorący udział w badaniach dr Francisco Quintana. - To, co jemy, wpływa na zdolność bakterii żyjących w naszych jelitach do wytwarzania małych cząsteczek, a niektóre z nich są w stanie przedostać się do mózgu".

Wcześniejsze badania sugerowały związek pomiędzy bakteriami jelitowymi (mikrobiomem) a zapaleniem mózgu, jednak to, jak są ze sobą połączone oraz wpływ, jaki na ów związek wywierają dieta i bakterie nadal jest słabo poznany.

Quintana i jego współpracownicy przeprowadzili analizę transkrypcyjną całego genomu astrocytów - komórek gwiaździstych, które znajdują się w mózgu i rdzeniu kręgowym - w mysim modelu stwardnienia rozsianego. Okazało się, że cząsteczki powstające z zawartego w diecie aminokwasu-tryptofanu działają na szlak związany z procesami zapalnymi, a ich zwiększona ilość może ograniczyć proces zapalny. W próbkach krwi pobranych od pacjentów z SM naukowcy stwierdzili obniżony poziom cząsteczek pochodzących z tryptofanu.

"Niedobór flory jelitowej, niewłaściwa dieta, zaburzenia wchłaniania wytwarzanych przez bakterie produktów z jelita lub ich dalszego transportu - każdy z tych czynników może doprowadzić do deficytu przyspieszającego postęp choroby" - powiedział Quintana.

Zespół badawczy planuje zbadać rolę diety w przyszłych badaniach, aby ustalić, czy nowe odkrycia mogą zostać przełożone na nowe metody leczenia, rozpoznawania i wykrywania zaawansowanie choroby dzięki biomarkerom.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH