Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czystość w zakładzie spożywczym ma kolosalne znaczenie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-09-2012, 13:19
Czystość w zakładzie spożywczym ma kolosalne znaczenie

Świadomość wagi procesu utrzymania higieny w zakładach produkujących żywność ciągle rośnie. Zwłaszcza, że po nagłośnionych w ostatnim czasie aferach związanych z różnego rodzaju nadużyciami w sektorze spożywczym, czystość i higiena w zakładzie mogą stać się skuteczną bronią w rynkowej walce o klienta.

12 lat temu, w początkowym okresie wdrażania obecnie obowiązkowego w branży spożywczej systemu HACCP, wielu właścicieli zakładów traktowało system jako "zło konieczne". "System" to były dokumenty tworzone dla audytorów i nadzoru, a wydatki z nim związane były postrzegane jako zbędne "wymysły". Należy nadmienić, że sekcja VI Codexu Alimentarius, będącego uznaną podstawą systemu HACCP, obejmuje praktyki sanitarne i ich utrzymanie. Od tamtego czasu nastąpił kolosalny postęp. Życie pokazało, że stan higieniczny zakładu, podejście procesowe, oraz objęcie nadzorem wszystkich możliwych elementów mogących powodować zagrożenie, mają wydźwięk nie tylko audytowy, ale przede wszystkim biznesowy i finansowy.

Czyste ręce

Obecnie zdecydowana większość menadżerów dobrze zdaje sobie sprawę, że utrzymywanie czystości w zakładzie spożywczym jest sprawą ważną. Paweł Czembrowski, członek zarządu PZS Konserwy podkreśla, że w jego zakładzie dbałość o wysoki poziom higieny dotyczy to nie tylko samych pomieszczeń, maszyn i narzędzi pracy, ale także higieny pracownika oraz wszystkich części zakładu przemysłowego. Świecić czystością muszą zatem stanowiska pracy, ciągi komunikacyjne, toalety i inne miejsca, nawet te niezwiązane bezpośrednio z produkcją. - Wynika to z faktu, że nasze codzienne działania mają związek z żywnością. Wbrew pozorom utrzymanie czystości w zakładzie przemysłowym nie jest sprawą banalną. Muszą być zachować odpowiednie procedury - zaznacza Czembrowski.

Zdaniem Małgorzaty Patkowskiej, pełnomocnika zarządu ds. systemu zarządzania jakością w spółce Mispol najważniejsze jest, aby owe procedury były efektywne. - Producent ma zapewnić, aby procedury higieniczne stosowane w jego zakładzie były skuteczne i zapewniały bezpieczeństwo zdrowotne produkowanych wyrobów. Procedury utrzymania higieny są zależne od wielu czynników, m.in. od rodzaju procesów technologicznych, stosowanych surowców oraz produkowanych wyrobów i są opracowywane na podstawie analizy zagrożeń w ramach wymagań systemu HACCP - mówi Patkowska. - Przepisy prawne wspólnotowe oraz krajowe, dotyczące naszej produkcji, nie narzucają sposobów i metod mających zapewnić bezpieczeństwo. Bardziej precyzyjne są wymagania międzynarodowych standardów jakościowych, np. IFS lub BRC, oraz standardy poszczególnych sieci handlowych - dodaje.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • radziu 03-10-2012, 13:18:
Ten artykuł wygląda tak jakbyśmy żyli w średniowieczu :P wiadome że nikt nie chce jeść czegoś brudnego albo znaleźć robaczka w jedzeniu ;P

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH