Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dariusz Winek: Polski przemysł spożywczy powoli traci swoje przewagi konkurencyjne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 18-06-2010, 17:39
Dariusz Winek: Polski przemysł spożywczy powoli traci swoje przewagi konkurencyjne

Dotychczas polskie rolnictwo i przemysł spożywczy odnosił sukces dzięki najprostszym przewagom konkurencyjnym. Jednak zaczynamy te przewagi powoli tracić - zauważa Dariusz Winek, główny ekonomista Banku BGŻ. - W Polsce dużym problemem jest brak kapitału, a koszt pozyskania pieniądza jest dużo większy niż na zachodzie Europy. Mamy więc tańszą ziemię, tańszą pracę, ale jednocześnie droższy kapitał - dodaje.

Jak podkreśla Dariusz Winek, w przypadku handlu zagranicznego aż 80 proc. eksportu i prawie 70 proc. importu to wymiana między Polską a krajami Europy Zachodniej. - W ciągu ostatnich lat mierniki konkurencyjności związane z handlem zagranicznym, czyli udział eksportu żywności w relacji do eksportu ogółu towarów jest większy niż przypadku innych krajów UE. To oznacza, że sektor żywnościowy wykorzystuje swój naturalny potencjał. Jednak z punktu widzenia tego co dzieje się poza granicami UE przewagi naszego sektora żywnościowego są coraz mniejsze i powoli je tracimy - zauważa ekspert.

Według analiz banku BGŻ dotyczących najbardziej atrakcyjnych polskich towarów w kontekście przewag konkurencyjnych wygrywamy takimi produktami jak mrożonki (np. truskawki), czy zagęszczony sok jabłkowy, dobrze radzimy sobie także w takich wyrobach jak np. śruta, czy makuch rzepakowy. Jednak, jak podkreśla Dariusz Winek, obserwowany przez ostatnie lata sukces w przypadku tych produktów wynika przede wszystkim z przewag kosztowych.

- Gdy popatrzymy jednak na inne przewagi np. pokrycie konsumpcji krajową produkcją, to widać, że sytuacja rodzimych producentów nie jest już tak dobra. Wynika to z tego, że systematycznie w większości kategorii produktowych widać rosnący udział wyrobów importowanych. Częściowo efekt tego, że Polacy bogacą się i nie chcą już jeść jedynie jabłek, ale np. pomarańcze, mandarynki czy banany. Ten proces nie dotyczy także tylko owoców, ale również np. trzody chlewnej czy mleka, w tych kategoriach zaczynamy przegrywać. To wszystko generuje pewne zagrożenia, obok których nie możemy przechodzić obojętnie - zauważa ekonomista.

Od strony produkcyjnej nasze przewagi to ciągle np. koszt ziemi, który w porównaniu z takim krajami jak Holandia czy Belgia jest 9-10 raz niższy. - W przypadku dzierżawy koszt jest 3-4 razy niższy. Nawet jeżeli przyjmiemy, że wydajność z naszego „taniego" hektara ziemi jest mniejsza, niż hektara na zachodzie Europy, to i tak produkcja jest ciągle bardziej opłacalna - dodaje ekspert.

Znikają także inne przewagi.

- Gdy popatrzymy na to, co działo się w ostatnich latach to zmniejszają się możliwości dalszego, szybszego wzrostu wydajności pracy. W kontekście następnych kilkudziesięciu, a nawet już kilku lat przełoży się to na szybszy wzrost płac w stosunku do wzrostu wydajności pracy i spowoduje pogorszenie konkurencyjności kosztowej naszych firm związanej z płacami, a to obniży naszą ogólną konkurencyjność - mówi Dariusz Winek.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane