Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dodatki do żywności: Producenci odchodzą od stosowania karminu

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 31-03-2016, 11:22
Dodatki do żywności: Producenci odchodzą od stosowania karminu
Karmin pozyskiwany jest z niejadalnych owadów; fot. za pixabay.com

Producenci żywności i napojów stosujący karmin do barwienia swoich produktów coraz częściej stają wobec kumulujących się problemów. Ostatnie wzrosty cen tego dodatku do żywności i ich duża zmienność wprost przekładają się na niepewność planowania. Karmin nie wpisuje się też w wymagania konsumentów coraz dobitniej domagających się przejrzystego i zrozumiałego etykietowania produktów.

Karmin pozyskiwany jest z niejadalnych owadów, tj. mszycy o nazwie koszenila. Produkcja tego barwnika wymaga daleko idącej ingerencji chemicznej, co jest sprzeczne z oczekiwaniami konsumentów co do naturalnego pochodzenia składników żywności. Wyniki kompleksowych badań konsumenckich przeprowadzonych przez Ośrodek Badania Opinii Publicznej TNS na zlecenie GNT – największego na świecie producenta żywności barwiącej – jednoznacznie pokazują, iż konsumenci mają jasno sprecyzowaną opinię na temat "naturalnych substancji barwiących" i wyraźnie oczekują, by pozyskiwane były one z surowców jadalnych, takich jak owoce i warzywa. Karmin nie spełnia także wymagań formułowanych przez wegetarian i wegan.

- Producenci żywności i napojów nie muszą dzisiaj zmagać się z tymi problemami. Karmin bez problemu można zastąpić naturalnymi koncentratami barwiącymi, czyli żywnością barwiącą. To skuteczne, w 100 proc. naturalne rozwiązanie w dziedzinie barwienia żywności – twierdzi Dr Hendrik Hoeck, dyrektor zarządzający GNT Group. 

Żywność barwiąca to koncentraty produkowane wyłącznie z owoców, warzyw i innych roślin jadalnych. W przeciwieństwie do dodatków barwiących, takich jak karmin, produkcja żywności barwiącej polega na tradycyjnej obróbce z użyciem wody, przy wykorzystaniu łagodnych metod fizycznych, takich jak wyciskanie, siekanie czy filtrowanie. Koncentraty mogą być stosowane do barwienia praktycznie każdego typu produktów. Doskonale nadają się do napojów, wyrobów cukierniczych, produktów mlecznych, lodów, suplementów diety i wsadów owocowych. Ponadto, mogą być stosowane w każdej diecie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dxcv 23-04-2016, 14:17:
Jeśli Koszelina pozyskiwanan z robaków jest ZA DROGA dla producentów....To STRACH POMYŚLEC czym ją zastąpią :(((

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH