Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dodatki do żywności są niezbędne w przemysłowej produkcji spożywczej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-09-2017, 18:35
Dodatki do żywności są niezbędne w przemysłowej produkcji spożywczej
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

- Wiele dodatków i składników żywności stosuje się po to, aby osiągnąć pewne funkcje technologiczne. Bez ich zastosowania proces przemysłowego wytworzenia pewnego produktu jest bardziej skomplikowany lub droższy. Mówiąc krótko, niektóre rzeczy dodajemy dlatego żeby uprościć proces albo żeby w ogóle dało się coś przemysłowo zrobić - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Mateusz Kowalewski wskazuje, że są sytuacje, gdzie po prostu nie da się wyprodukować żywności bez określonych składników w procesie przemysłowym albo produkt nie wytrzyma przechowywania.

- Przykładem jest stosowanie skrobi modyfikowanej. Dlaczego wymyślono modyfikację skrobi? Jeżeli chcę zrobić sos w domu, wystarczy, że do mięsa z tłuszczem dosypię mąki i zamieszam. W efekcie skrobia zawarta w mące zaczyna pęcznieć i wiąże wodę zagęszczając sos oraz nadając mu odpowiednią konsystencję. Ale gdy zostawimy taki sos na dłużej, skrobia zacznie oddawać wodę i sos zacznie nam się rozwarstwiać. W domu nie ma z tym problemu, wiemy z czego go zrobiliśmy, podgrzewamy, mieszamy i z powrotem stanie się gęsty. Ale już w sklepie stojące na półce przezroczyste opakowanie, w którym te substancje są rozdzielone, nie wyglądają atrakcyjnie. Kupujemy oczami, szukamy więc produktów, które mają ciekawą barwę i jednorodną formę. Z tego powodu zmodyfikowano skrobię. Zmieniono jej strukturę chemiczną, żeby nie oddawała wody nawet po długim czasie. W tym momencie taka skrobia przestała być jednak skrobią naturalną, bo w takim stanie nie występuje naturalnie w przyrodzie. Staje się więc dodatkiem do żywności. Dlatego ma określoną nazwę i zyskuje np. symbol E1414. Natomiast z punktu widzenia zdrowotności jest dla konsumenta neutralna - dodaje.

Prezes Hortimeksu zauważa, że producent, który przyjmie założenie, że chce zrobić produkt w 100 procentach bio, często dochodzi do wniosku, że w założonych cenach nie jest w stanie sprzedawać go w większej części rynku.

- Czasami czynnik ekonomiczny zmusza nas do rezygnacji z pewnych pierwotnych założeń. Powstaje dylemat ekonomiczny: Jak zrobić tak, żeby to dalej był niezły produkt, ale nie tak drogi? Producent zaczyna więc szukać oszczędności. Może to zrobić na wiele sposobów, np. poprzez zastosowanie substytutu najdroższego składnika, czyli np. tańszego mięsa. Spowoduje to, że będziemy mieć podobną masę o podobnym smaku, cały czas zdrową, ale będzie to się nazywało np. „pasztet z dzikiem”, a nie „pasztet z dzika” - dodaje.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Joanna 15-10-2017, 03:13:
E-dodatki do żywności (dostępne w Google Play) to świetna aplikacja, dzięki której sprawdzicie całą chemię w produktach spożywczych!
  • technolog-truciciel 02-10-2017, 08:41:
Z 5000 stosowanych dodatków około 1000 to realne trucizny. Faktycznie jest tak jak napisano, że w celu podniesienia naturalności produktu, musimy zastosować zwykle dodatki o wyższej cenie, wiec unikamy tego bo produkt się po prostu nie sprzeda. Kluczowa jest bariera trwałości produktu i przydatności do spożycia versus cykl życia produktu od produkcji po naszą domową lodówkę - czyli przy mniejszej trwałości sprzedajesz mniej i zdecydowanie na rynek lokalny.
  • józek z podhala 01-10-2017, 20:09:
przestałem kupować żywność przetworzoną, nie chcę cukru, konserwantów, zagęszczaczy, barwników,i.in., wolę robić sobie jedzenie samodzielnie

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH