Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Dodatki do żywności są niezbędne w przemysłowej produkcji spożywczej

- Wiele dodatków i składników żywności stosuje się po to, aby osiągnąć pewne funkcje technologiczne. Bez ich zastosowania proces przemysłowego wytworzenia pewnego produktu jest bardziej skomplikowany lub droższy. Mówiąc krótko, niektóre rzeczy dodajemy dlatego żeby uprościć proces albo żeby w ogóle dało się coś przemysłowo zrobić - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Dodatki do żywności są niezbędne w przemysłowej produkcji spożywczej
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

Mateusz Kowalewski wskazuje, że są sytuacje, gdzie po prostu nie da się wyprodukować żywności bez określonych składników w procesie przemysłowym albo produkt nie wytrzyma przechowywania.

- Przykładem jest stosowanie skrobi modyfikowanej. Dlaczego wymyślono modyfikację skrobi? Jeżeli chcę zrobić sos w domu, wystarczy, że do mięsa z tłuszczem dosypię mąki i zamieszam. W efekcie skrobia zawarta w mące zaczyna pęcznieć i wiąże wodę zagęszczając sos oraz nadając mu odpowiednią konsystencję. Ale gdy zostawimy taki sos na dłużej, skrobia zacznie oddawać wodę i sos zacznie nam się rozwarstwiać. W domu nie ma z tym problemu, wiemy z czego go zrobiliśmy, podgrzewamy, mieszamy i z powrotem stanie się gęsty. Ale już w sklepie stojące na półce przezroczyste opakowanie, w którym te substancje są rozdzielone, nie wyglądają atrakcyjnie. Kupujemy oczami, szukamy więc produktów, które mają ciekawą barwę i jednorodną formę. Z tego powodu zmodyfikowano skrobię. Zmieniono jej strukturę chemiczną, żeby nie oddawała wody nawet po długim czasie. W tym momencie taka skrobia przestała być jednak skrobią naturalną, bo w takim stanie nie występuje naturalnie w przyrodzie. Staje się więc dodatkiem do żywności. Dlatego ma określoną nazwę i zyskuje np. symbol E1414. Natomiast z punktu widzenia zdrowotności jest dla konsumenta neutralna - dodaje.

Prezes Hortimeksu zauważa, że producent, który przyjmie założenie, że chce zrobić produkt w 100 procentach bio, często dochodzi do wniosku, że w założonych cenach nie jest w stanie sprzedawać go w większej części rynku.

- Czasami czynnik ekonomiczny zmusza nas do rezygnacji z pewnych pierwotnych założeń. Powstaje dylemat ekonomiczny: Jak zrobić tak, żeby to dalej był niezły produkt, ale nie tak drogi? Producent zaczyna więc szukać oszczędności. Może to zrobić na wiele sposobów, np. poprzez zastosowanie substytutu najdroższego składnika, czyli np. tańszego mięsa. Spowoduje to, że będziemy mieć podobną masę o podobnym smaku, cały czas zdrową, ale będzie to się nazywało np. „pasztet z dzikiem”, a nie „pasztet z dzika” - dodaje.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Hortimex RSS ALERT    /    Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    dodatki do żywności RSS ALERT    /    produkcja żywności RSS ALERT    /    skrobia RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • józek z podhala 2017-10-01 20:09:51
    przestałem kupować żywność przetworzoną, nie chcę cukru, konserwantów, zagęszczaczy, barwników,i.in., wolę robić sobie jedzenie samodzielnie
  • technolog-truciciel 2017-10-02 08:41:09
    Z 5000 stosowanych dodatków około 1000 to realne trucizny. Faktycznie jest tak jak napisano, że w celu podniesienia naturalności produktu, musimy zastosować zwykle dodatki o wyższej cenie, wiec unikamy tego bo produkt się po prostu nie sprzeda. Kluczowa jest bariera trwałości produktu i przydatności do spożycia versus cykl życia produktu od produkcji po naszą domową lodówkę - czyli przy mniejszej trwałości sprzedajesz mniej i zdecydowanie na rynek lokalny.
  • Joanna 2017-10-15 03:13:32
    E-dodatki do żywności (dostępne w Google Play) to świetna aplikacja, dzięki której sprawdzicie całą chemię w produktach spożywczych!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.73.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.