Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dopuszczalne poziomy WWA w środkach spożywczych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-06-2014, 15:16
Dopuszczalne poziomy WWA w środkach spożywczych
Alicja Lisowska-Kęcik, kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska /fot. TÜV Rheinland

Naukowcy od lat badają właściwości WWA. - Z uwagi na międzynarodowe doniesienia o toksyczności tych związków, a zwłaszcza na skutek wyników badań potwierdzających kancerogenne działanie, wprowadzono limity niektórych WWA w środkach spożywczych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Alicja Lisowska-Kęcik, kierownik Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

Najwcześniejsze doniesienia dotyczące szkodliwości związków WWA zawartych w sadzy, w wyniku spalania drewna czy koksu pochodzą z XVIII w. Przeprowadzone przez brytyjskiego chirurga Percivall Pott badania epidemiologiczne potwierdziły wpływ związków zawartych w sadzy na zachorowalność kominiarzy na raka moszny. Wzmożoną zachorowalność na raka płuc stwierdzono również wśród palaczy kotłowych. Naukowcy prowadzący od kilkudziesięciu lat badania starają się określić bezpieczny poziom WWA w żywności - stąd wprowadzane limity.

- Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r., zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych, maksymalna dopuszczalna zawartość benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych wędzonych (Dz. Urz. UE L 215/7 z dnia 20.08.2011 r. str. 4, pkt. 6.1.4. załącznika) oraz mięsa ryb wędzonych i produktów rybołówstwa wędzonych (zgodnie z pkt. 6.1.5.) wynosi 5 µg/kg wyrobu gotowego, a od 1.09.2014 r. zostanie obniżona do 2 µg/kg - wyjaśnia Alicja Lisowska-Kęcik.

Rozporządzenie wprowadza również kryterium dotyczące najwyższego dopuszczalnego poziomu sumy benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu dla wyżej wymienionych środków spożywczych - 30,0 µg/kg począwszy od 01.09.2012 r. i 12,0 µg/kg począwszy od 01.09.2014 r. W przypadku żywności dla dzieci w wieku poniżej 5 lat maksymalna dopuszczalna zawartość benzo(a)pirenu oraz sumy benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu wynosi 1 µg/kg. Powyższe przepisy nie wprowadzają zakazu wędzenia żywności, a jedynie ustanawiają normy ograniczające zawartość niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów substancji.

Do grupy związków chemicznych o potwierdzonych właściwościach teratogennych, mutagennych i kancerogennych należą wielopierścieniowe (policykliczne) węglowodory aromatyczne, w skrócie WWA. W środowisku człowieka występuje ponad 200 znanych WWA. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) wykazała, że właściwości kancerogenne wykazuje 30 WWA spośród 48 badanych. Za najbardziej toksyczny został uznany benzo(a)piren. Wykazano bardzo wysoki wpływ benzo(a)pirenu jako przyczyny powstawania nowotworów. Dlatego też związek ten znajduje się na liście Międzynarodowej Organizacji Zapobiegania Rakowi w grupie związków chemicznych powodujących największe zagrożenie.

WWA czyli Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne to cała grupa bardzo zróżnicowanych, antropogenicznych związków chemicznych (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, w skrócie PAH) charakteryzujących się obecnością w cząsteczce dwóch lub więcej sprzężonych pierścieni aromatycznych. Unia Europejska oznaczyła 15 związków z grupy WWA jako szczególnie toksyczne, tj. benzo(a)piren, benzo(a)antracen, benzo(b)fluoranten, benzo(j)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(g,h,i)perylen, chryzen, cyklopenta(c,d)piren, dibenzo(a,h)antracen, dibenzo(a,e)piren, dibenzo(a,h)piren, dibenzo(a,i)piren, dibenzo(a,l)piren, indeno(1,2,3-cd)piren i 5-metylochryzen.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • nowak 06-06-2014, 18:06:
Co ze słodzikami? Są wśród nich neurotoksyny które mutują DNA i są główną przyczyną powstawania nowotworów.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH