Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Druk żywności polega na formowaniu jej w kształty

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 28-04-2014, 16:09
Druk żywności polega na formowaniu jej w kształty
Przykład "wydrukowanych" cukierków. Fot. Flickr.com, Julie Andrews

Druk 3D produktów żywnościowych może być interesujący dla firm, które korzystają ze wsparcia marketingowego - uważa Kamil Dziadkiewicz z Omni 3D. Jak podkreśla, druk żywności polega na formowaniu jej w kształty i nie jest produkcją żywności.

- Otrzymywałem sygnały zainteresowania od osób, które produkują spożywcze gadżety reklamowe, a także produkty na specjalne eventy. Tu można korzystać z druku 3D, bo ta działalność zakłada przygotowywanie krótkich serii związanych z danym wydarzeniem - mówi ekspert.

Cukiernictwo, to nie jedyna gałąź rynku spożywczego, gdzie można wykorzystywać „drukowaną" żywność. Pojawiają się prototypy urządzeń do produkcji pizzy, czy naleśników. Jak tłumaczy Kamil Dziadkiewicz, pod drukarką umieszczona jest rozgrzana płyta, na którą nakładane są w kolejności: ciasto na pizzę, sos, pasta serowa. - To są na razie „domowe" eksperymenty, które póki co nie mają nic wspólnego z przemysłem i jeszcze jakiś czas nie będą miały - zastrzega ekspert.

Kamil Dziadkiewicz podkreśla, że druk żywności polega na formowaniu jej w kształty. - Nie tyle jest to produkcja żywności, co układanie jej w zadany kształt. Dlatego mamy bardzo niewiele produktów żywnościowych, które mogą być wytworzone w ten sposób - mówi.

Przykładem mogą być wyroby z czekolady, cukru, a także soli. Ich „drukowanie" polega na układaniu sproszkowanego lub płynnego surowca w odpowiedni kształt, zaprojektowany wcześniej za pomocą programu IT. Zdaniem Kamila Dziadkiewicza, niektóre firmy w Europie Zachodniej już stosują druk z czekolady.

- Taki druk można spotkać w kilku państwach w Europie, jest używany w kuchniach cukierniczych - mówi. - W przemyśle cukierniczym pewne czynności są powtarzalne i maszyna może poradzić sobie np. z wykończeniem deseru w sposób automatyczny. Materiał kosztuje tylko tyle, co czekolada, natomiast maszyna zastępuje osobę i na pewno jest wydajniejsza i tańsza. Nie musimy płacić na pracę manualną. Jest to bardzo wczesna technologia, ale jeśli chodzi o czekoladę, zaczynamy już widzieć zastosowanie w małych biznesach np. cukierni czy restauracji - dodaje.

Przeczytaj także:

Manufaktura Czekolady Chocolate Story: Wykorzystujemy druk 3D

CD3D: Technologia druku 3D żywności będzie służyć do tworzenia unikalnych produktów

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Monika K. 30-04-2014, 09:24:
W celu wydruku zindywidualizowanych form do pieczenia i innych, najróżniejszych projektów polecam firmę Sygnis! :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH