REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor BPSC: Braki powierzchni produkcyjnej wymuszają wzrost efektywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 27-08-2012, 12:39
Dyrektor BPSC: Braki powierzchni produkcyjnej wymuszają wzrost efektywności

W przypadku przedsiębiorstw branży spożywczej istotnym zjawiskiem ostatnich lat są coraz większe problemy z brakiem powierzchni produkcyjnej oraz logistycznej w ramach istniejących zabudowań i powierzchni zajmowanych działek. Szybki wzrost działalności w wielu przypadkach powoduje konieczność modyfikowania i rozbudowywania linii produkcyjnych w ramach powierzchni, której nie da się powiększyć - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Leszek Mikołajczak, Dyrektor Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej, BPSC SA.

REKLAMA

Podkreśla, że decyzja o wymianie sprzętu produkującego żywność w wielu przepadkach może wpływać na jakość oraz parametry smakowe wyrobów - dobrym tego przykładem jest branża browarnicza. Dlatego firmy - szczególnie te o ugruntowanej pozycji rynkowej i rozpoznawalnych produktach - bardzo ostrożnie podchodzą do wszelkich zmian w ramach linii technologicznych. Zdecydowanie bardziej skłonne są do innowacji w obszarze pakowania, kompletacji czy wysyłki towarów.

- Standardem na rynku staje się zastosowanie kompletnych linii pakujących, w pełni zintegrowanych z liniami produkcyjnymi. Gotowy wyrób jest od razu próżniowo pakowany oraz układany w kartonach czy na paletach przez roboty bez konieczności przemieszczania go w ramach zakładu. Systemy ERP takie jak Impuls EVO są integrowane z oprogramowaniem urządzeń pakujących oraz ważących, dzięki czemu zarządzający mają pełny dostęp do informacji dotyczących produkcji - mówi Leszek Mikołajczak.

Jego zdaniem, zmieniają się również realia etykietowania produktów. Obecnie podchodzimy do tego procesu szerzej niż jeszcze kilka lat temu - w ramach systemu Impuls EVO nastąpiło sprzęgnięcie etykietowania z szerszymi mechanizmami zarządzania produkcją. Umożliwia to przystosowanie się oprogramowania do dynamicznych zmian w ramach procesów pakowania produktów. - To bardzo ważne, kiedy kolejne serie etykietowane są zgodnie z wymogami poszczególnych odbiorców - zaznacza.

- Wyraźnym trendem jest również fizyczne upraszczanie przebiegu ciągów produkujących, pakujących i etykietujących, a także przestrzeni magazynowej. Skrajnym przykładem jest jeden z naszych klientów, któremu udało się zredukować liczbę miejsc wydawania towaru z trzech do jednego. Optymalizuje to pracę na poszczególnych odcinkach i ułatwia wykonywanie wielu czynności. Doskonale pokazuje to, że dziś nowoczesne linie technologiczne to nie tylko maszyny, ale również innowacje w ramach organizacji pracy oraz kultury informatycznej przedsiębiorstwa - mówi dyrektor Mikołajczak.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (12 382) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH