REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor BPSC: Dobrze dobrany system IT przekłada się na wzrost jakości produktów i usług

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-10-2011, 10:35
Dyrektor BPSC: Dobrze dobrany system IT przekłada się na wzrost jakości produktów i usług

Wdrożenie systemu ERP powoduje zmniejszenie zapasów o 20 proc., zmniejszenie zaległych należności o 18 proc., wzrost przychodów ze sprzedaży o 10 proc., a także zmniejszenie kosztów sprzedaży - powiedziała podczas IV Forum Rynku Spożywczego Maria Kucharska, dyrektor BPSC SA.

REKLAMA

- Dobrze dobrany system IT pozwala znaleźć miejsca w firmie gdzie są jakieś braki, co źle działa w firmie i przeprowadzić odpowiednie działania naprawcze. Należy pamiętać jednak, że IT to tylko narządzie - mówiła Maria Kucharska.

Podkreśliła również, że firma wdrażająca IT w zakładach spożywczych musi znać tę branżę, gdyż jest ona bardzo specyficzna. - Jest tak z wielu powodów: surowce o zmiennych parametrach, niełatwa współpraca z rolnikami, duża zmienność cen surowców, krótkie partie, krótki czas trwania procesu produkcyjnego, krótkie terminy przydatności do spożycia, wymagania jakościowe na wysokim poziomie itd. Takich czynników jest bardzo dużo - mówiła Maria Kucharska.

Jej zdaniem duże firmy przejmując jakiś zakład często inwestycje rozpoczynają od systemów IT.

Efekty jakie daje zinformatyzowana obsługa procesu dystrybucji wyrobów spożywczych to przede wszystkim kontrola wagi skompletowanych zamówień przed załadunkiem, co przekłada się na około 50 proc. mniej reklamacji ilościowych, kontrola kompletności zamówień - nie ma sytuacji w których przeoczone jest skompletowanie zamówienia na daną trasę. Ponadto kontrola kompletności załadunku - nie pojawiają się sytuacje w których skompletowane zamówienie nie jest załadowywane na samochód (wcześniej średnio co 3 dzień znajdowały się skompletowane sztaple nie załadowane na samochód, który już wyjechał na trasę lub sztaple były zamienione czyli wyjechały na niewłaściwą trasę). Możliwa jest także kontrola wagi samochodów przy wyjeździe oraz nie ma konieczności drukowania zamówień klientów na potrzeby kompletacji, co daje oszczędność papieru oraz drukarek - 2 ryzy papieru na dzień oraz 1 toner do drukarki laserowej na tydzień. Takich zalet zinformatyzowania zakładu można wymieniać bardzo dużo - mówiła Maria Kucharska.

Prawie 600 przedstawicieli kadry zarządzającej najważniejszych firm sektora żywnościowego i jego otoczenia, a także naukowcy, politycy oraz przedstawiciele dystrybucji i handlu wzięło udział w tegorocznym IV Forum Rynku Spożywczego i Handlu. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH