Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Bureau Veritas: Normy dla żywności ekologicznej są ściśle określone

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 02-02-2010, 12:08
Dyrektor Bureau Veritas: Normy dla żywności ekologicznej są ściśle określone

O produkcie ekologicznym można mówić wtedy, gdy 95 proc. składników jest wyprodukowane metodą ekologiczną, pozostałe 5 proc. mogą stanowić składniki tzw. dozwolone. W produkcji żywności ekologicznej nie wykorzystuje się również organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Marta Rutkowska, dyrektor zarządzająca Bureau Veritas Certification Polska.

- Rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne podlega polskim i unijnym regulacjom prawnym, ich certyfikacja jest obowiązkowa. Wszystkie produkty ekologiczne muszą być oznakowane właściwym sformułowaniem lub logo „Rolnictwo ekologiczne" oraz numerem i nazwą jednostki certyfikującej. Żywność „naturalna" i „zdrowa" to żywność produkowana, przetwarzana w sposób konwencjonalny, czyli przemysłowy. Może oczywiście posiadać walory takie jak wysokogatunkowe składniki, niska zawartość (lub brak) dodatków takich jak np. konserwanty, aromaty sztuczne i barwniki, niski stopień przetworzenia czy też obniżona zawartość tłuszczu, sacharozy, soli - mówi Marta Rutkowska.

- Określeń ‘naturalna żywność' czy ‘zdrowa żywność' nie należy mylić z żywnością ekologiczną. Żywność ekologiczna jest zawsze naturalna, ale już ‘naturalna' nie musi lub z reguły nie jest ekologiczna. Ta sama analogia dotyczy ‘zdrowej żywności'. Żywność ekologiczna sprowadzana z innych krajów może być oznaczona słowami „organic" lub „bio" - wszystkie te określenia są prawidłowe i dopuszczone do stosowania. - dodaje dyrektor Rutkowska.

 Rolnictwo ekologiczne podlega ścisłym uregulowaniom prawnym oraz jest objęte kontrolami, zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią. Jest to żywność wytworzona zgodnie z Rozporządzeniem Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli. W Polsce prawo dotyczące rolnictwa ekologicznego reguluje Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • S.Kowalczyk 08-02-2010, 08:22:
Jak można twierdzić, że stosuje sie określenie "zdrowa żywność". Jest to zwyczajne nadużycie ze strony producentow. Czy wobec tego zywność z zasady może być "nie-zdrowa"? Gdzie Pani Dyrektor znalazla regulujące te sprawę przepisy?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH