REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor DSM: Co chwilę pojawiają się nowe dodatki funkcjonalne

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-08-2012, 13:23
Dyrektor DSM: Możliwości aplikacji dodatków funkcjonalnych są praktycznie nieograniczone
Co chwilę pojawiają się nowe dodatki funkcjonalne

Funkcjonalne dodatki do żywności stosuje się je we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Najwięcej pojawia się w branży napojów i soków, mleczarstwie, produktach zbożowych, szeroko pojętej branży produktów "instant". Ostatnio zauważamy również, że produkty cukiernicze takie jak żelki, cukierki, lizaki stały się bardzo popularnym nośnikiem dodatków funkcjonalnych w suplementach diety - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Rafał Zbikowski, kierownik sprzedaży działu zdrowia i żywienia ludzi, DSM Nutritional Product.

REKLAMA

Jak tłumaczy nasz rozmóca, obecnie producenci dodatków, dzięki swojej technologii, są w stanie przygotować wodorozpuszczalne formy substancji, które naturalnie są rozpuszczalne jedynie w tłuszczach. - Czasami ograniczają nas względny organoleptyczne lub stabilności danej substancji w dłuższym okresie czasu - dodaje.

Rafał Zbikowski przyznaje, że co chwilę pojawiają się nowe dodatki funkcjonalne. - Są to bądź zupełnie nowe molekuły, egzotyczne ekstrakty roślinne, znane substancje, u których odkryto nowe działania prozdrowotne, bądź też substancje znane na przykład ze starożytnej medycyny chińskiej. Na pewno będą pojawiały się kolejne. Ich sukces będzie jednak zależał przede wszystkim od EFSA. Bez pozytywnej opinii wydanej na podstawie licznych i pozytywnych badań klinicznych, żaden producent nie zdecyduje się na jego stosowanie - komentuje.

Kierownik DSM Nutritional Product powiedział, że najważniejszy trend na rynku to obecnie zastępowania różnego rodzaju syntetycznych dodatków do żywności dodatkami naturalnymi. Przykładem mogą być tutaj barwniki, aromaty czy słodziki.

W ten trend wpisuje się m.in. stosowanie stewii czyli glikozydów stewiolowych. - Jest ona popularnym dodatkiem szczególnie w branży napojów bezalkoholowych i zdobywa również nowe rynki na przykład mleczarstwo. Będzie tak długo popularna jak długo na rynku nie pojawi się lepszy i tańszy produkt konkurencyjny - podsumwuje nasz rozmówca.

Czytaj także: Wiceprezes Hortimeksu: Stewia to przede wszystkim sukces marketingowy

 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 20-02-2016, 23:57:
Sprawdź zdrowe i szkodliwe dodatki do żywności dzięki aplikacji
Sprawdź szkodliwe E-dodatki do żywności w aplikacji
by Artmetic.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH