Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor EIT Food: Europa zwalnia w segmencie innowacji żywnościowych. Potrzebne nowe pomysły

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / foodnavigator.pl
  • Data: 10-10-2018, 16:12
Dyrektor EIT Food: Europa zwalnia w segmencie innowacji żywnościowych. Potrzebne nowe pomysły
fot. unsplash.com

- Innowacja jest zdecydowanie potrzebna na rynku żywności - powiedział Filip Fontaine, tymczasowy dyrektor generalny EIT Food w rozmowie z foodnavigator.com.

- Może najważniejszą rzeczą jest to, że zwalniamy w segmencie innowacji w żywności w porównaniu do reszty świata. Myślę, że jest tak ze względu na sposób, w jaki patrzymy na start-upy i nowe pomysły. Europa niechętnie przyjmuje nowe pomysły i tam właśnie EIT Food ma realną rolę do odegrania, do forsowania tych nowych pomysłów - powiedział Filip Fontaine.

Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) został ustanowiony 10 lat temu jako organ UE, który ma się wspierać przedsiębiorczość na obszarach, na których jest najbardziej potrzebna, takich jak energia, zdrowie, klimat i żywność. Segmentem żywności zajmuje się jednostka EIT Food.

- Jeśli spojrzeć na żywność, to 99% graczy to małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP). Nie mówię tego dlatego, że MŚP nie są otwarte na innowacje - wiele z nich jest bardzo kreatywnych - ale generalnie ich budżety na badania i rozwój oraz innowacje są raczej niewielkie. Z kolei korporacje jak Nestlé i PepsiCo z dużymi budżetami, to tylko kilka procent całego rynku.

Tutaj wkracza EIT, tworząc ekosystemy innowacji, w których wszyscy gracze spotykają się, aby znaleźć rozwiązania. Według Fontaine'a, EIT ma największy wpływ na tworzenie sieci, w których duże podmioty mogą mieszać się z niewielkimi start-upami, a pracownicy akademiccy mogą spotykać się z przedsiębiorcami.

Fontaine powiedział, że trzy obszary europejskiego sektora spożywczego wymagają innowacji. - Pierwszy dotyczy zachowania konsumentów - zrozumienie i uzgodnienie z nimi tego, czym jest zdrowa żywność. Oczywiście, że musimy pracować nad redukcją tłuszczu, soli i cukru, ale jeśli nikt nie zamierza użyć tych nowych produktów,  to będzie brak efektu. Po drugie, [...] musimy sprawić, aby żywność była zdrowsza, i aby żywność była bardziej dostępna. Trzecim najbardziej ważnym obszarem są odpady żywnościowe i opakowania - powiedział dyrektor EIT.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 184) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.