Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor firmy Dakstar: Nowoczesne maszyny mogą obniżyć znacznie czynnika ludzkiego

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-08-2012, 11:24
Dyrektor firmy Dakstar: Nowoczesne maszyny mogą obniżyć znacznie czynnika ludzkiego

Rosnąca efektywność urządzeń ma szansę obniżyć ceny produktów spożywczych oferowanych przez dużych producentów, dzięki obniżeniu kosztów produkcji i zwiększeniu jej wydajności. Wzrost efektywności może mieć też wpływ na obniżenie znaczenia czynnika ludzkiego i zwiększenie specjalizacji produkcji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Rafał Redzimski, dyrektor marketingu w firmie Dakstar.

Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat efektywność energetyczna maszyn i linii produkcyjnych w Polsce znacznie wzrosła. - Większość zakładów produkujących żywność wymieniła o wiele mniej wydajne, wyeksploatowane i przestarzałe urządzenia na nowoczesne - zauważa Redzimski. Jako przykład wskazuje komory wędzarnicze Dakstar: - W porównaniu ze starszymi urządzeniami, pozwalają zmniejszyć ubytki wagowe nawet o kilkanaście proc. W zależności od wielkości komory i natężenia produkcji takie urządzenie pozwala zaoszczędzić w skali roku nawet kilkaset tysięcy złotych, dzięki większej wydajności, mniejszym ubytkom i oszczędności energii, oraz znacznie zwiększyć produkcję z tej samej ilości surowca - podkreśla nasz rozmówca.

Zakupy nowoczesnych urządzeń, wysoce wydajnych, są wymuszone przez sytuację na rynku spożywczym, gdzie znaczna część klientów poszukuje tańszych produktów. - W porównaniu z Europą Zachodnią efektywność w Polsce jest jeszcze sporo niższa. W naszym kraju duże znaczenie ma ciągle czynnik ludzki, wiele prac głównie pomocniczych, wykonywanych jest ręcznie, co skutkuje wyższymi kosztami, dłuższym czasem trwania czynności oraz większym zużyciem energii - ocenia Rafał Redzimski. - Zauważamy jednak, że takie urządzenia z oferty Dakstar jak myjki wózków wędzarniczych, myjki kijów wędzarniczych zyskują popularność w ostatnich latach. Klienci zauważają, że pozwolą im one ograniczyć wpływ czynnika ludzkiego, skrócić czas oraz zmniejszyć zużycie energii - dodaje.

Zwraca uwagę, że z jednej strony producenci widzą konieczność inwestowania w nowoczesne, wysoce efektywne urządzenia w celu obniżenia kosztów produkcji i cen swoich wyrobów, z drugiej zaś strony, boją się inwestycji w trudnym i niepewnym okresie kryzysu. - Warto zainteresować się dostępnymi sposobami finansowania, takimi jak leasing. Nowoczesne urządzenia pozwalają na tyle ograniczyć koszty produkcji, że pokryją opłaty leasingowe, spłacą się w niedługim czasie i będą zarabiać na swojego właściciela - mówi Redzimski.

- Z obliczeń dla komór wędzarniczych Dakstar, obniżenie ubytków wagowych o tylko 1 proc., zazwyczaj jest to około 7 proc., pozwala spłacić wartość komory już w ciągu 12 miesięcy, w zależności od produkowanego asortymentu i intensywności produkcji. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę oszczędności w zużyciu energii w stosunku do starszych, mniej wydajnych urządzeń. Jeśli klienci to przeanalizują i zrozumieją, efektywność powinna jeszcze bardziej wzrosnąć - prognozuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH