Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor IERiGŻ nt. umowy handlowej UE-USA: Z tego może wyniknąć wiele dobrego

  • Autor: Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (fot. PTWP)
  • Data: 25-11-2013, 10:46
Dyrektor IERiGŻ nt. umowy handlowej UE-USA: Z tego może wyniknąć wiele dobrego

Utworzenie strefy wolnego handlu pomiędzy Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi stanowi szansę dla naszych producentów żywności. Z integracji tych dwóch największych światowych gospodarek może wyniknąć wiele dobrego. Jednakże źle byłoby stracić z oczu towarzyszące negocjacjom w sprawie liberalizacji zagrożenia - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

- Pamiętajmy, że żadna gospodarka jest obecnie w stanie konkurować z USA pod względem innowacyjności. Pod tym względem Europa traci swoją pozycję, co potwierdzają wszystkie liczące się rankingi. Również w kontekście żywności Amerykanie są w stanie produkować wyroby bardziej innowacyjne niż europejscy producenci. Można oczywiście dywagować czy konsumenci oczekują właśnie tego typu żywności... Czy jest ona lepsza? To temat na osobną dyskusję. Drugie istotne zagrożenie dla naszego rynku rolno-spożywczego wynika z wielkości Stanów Zjednoczonych. Tamtejsi producenci działają w warunkach wszystkich stref klimatycznych. Mogą zatem produkować niezwykle różnorodne produkty. Powierzchnia wyżywieniowa w USA jest wciąż bardzo wysoka. Amerykanie są w stanie korzystać z efektu ogromnej skali produkcji - mówi Andrzej Kowalski.

- Kolejne zagrożenie związane z liberalizacją stanowi kwestia szeregu uzgodnień z zakresu bezpieczeństwa żywności. Zdania odnośnie poziomu rygorów produkcyjnych na obu rynkach są podzielone. Część ekspertów twierdzi, że Amerykanie stawiają przed sektorem żywnościowym wyższą poprzeczkę niż Europejczycy; część zaś, że jest na odwrót. Duże kontrowersje budzi w tym kontekście sprawa stosowania GMO. W USA jest ono legalne, w UE nie. W tym temacie można stwierdzić, że u nas poszukuje się ewentualnych zagrożeń już na poziomie surowców czy też przygotowania produkcji, natomiast w Stanach Zjednoczonych producentów interesuje głównie efekt końcowy; to czy zawiera on substancje, które mogłyby być szkodliwe dla zdrowia lub życia konsumentów. Oczywiście UE i USA dzieli wiele więcej różnic prawnych. Istotne są także różnice w cłach. Dlatego na ostateczny kształt umowy o wolnym handlu, a zatem i na jej konsekwencje dla producentów żywności, będzie miała wpływ siła przetargowa obu stron biorących udział w negocjacjach - tłumaczy dyrekor IERiGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH