Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor KE: Dla międzynarodowych projektów promocyjnych stawka finansowania może być wyższa niż 50 proc.

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-11-2011, 14:57
Dyrektor KE: Dla międzynarodowych projektów promocyjnych stawka finansowania może być wyższa niż 50 proc.
Klaus-Dieter Borchardt

Mogę sobie wyobrazić zróżnicowanie stawek dla programów dla poszczególnych państw członkowskich, a obejmującymi więcej państw członkowskich, bo tam wartość dodana jest największa. W przypadku takich projektów stawka współfinansowania mogłaby być wyższa niz 50 proc. - powiedział Klaus-Dieter Borchardt, dyrektor Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa KE.

Uważam, że jest jeszcze zbyt wcześnie aby mówić o konkretnych stawkach współfinansowania czy też o budżecie, ale na pewno jeśli będziemy w stanie przedstawić przekonującą politykę, to uzyskami konieczne fundusze, aby ją zrealizować. Ale decyzja jeszcze nie zapadła i nie ma konkretów, które mógłbym przedstawić - powiedział Klaus-Dieter Borchardt.

Najważniejsza zmiana, którą chcemy wprowadzić w zielonej księdze, to takie rozwiązania, aby rozwinęła się naprawdę spójna europejska strategia promocji żywności. Obecnie jest tak, że współfinansujemy bardzo dużo regionalnych czy też krajowych programów promocji, które skupiają się na jednym produkcie, a zbyt mało między krajowych - powiedział dyrektor Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa KE.

Podkreśla, że w dzisiejszym świecie, który jest coraz bardziej zglobalizowany, przepływy handlowe pomiędzy poszczególnymi krajami są coraz bardziej intensywne, istnieje potrzeba wytłumaczenia światu o co tak naprawdę chodzi w żywności europejskiej. - Chcemy uzyskać bardziej skuteczną i bardziej spójną strategię promocji. Taki jest główny cel naszej zielonej księgi. Chcemy wprowadzić kilka elementów, które pozwolą wprowadzić i lepiej tłumaczyć, jakie są cechy europejskich produktów, na czym polega nasza polityka rolna, a także nasze atuty jak np. większe bezpieczeństwo żywności, wyższa jakość, lepsze poszanowanie środowiska czy dobrostanu zwierząt. Do tego dochodzą także bardzo bogate tradycje. To wszystko razem daje nam końcowy rezultat, jakim jest europejska żywność - mówi Klaus-Dieter Borchardt.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH