Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor KPMG: Kwestie surowcowe nie powinny w tym roku szczególnie doskwierać producentom

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka, Magda Brzózka
  • Data: 14-03-2013, 09:33
Dyrektor KPMG: Kwestie surowcowe nie powinny w tym roku szczególnie doskwierać producentom
Piotr Grauer, dyrektor w firmie doradczej KPMG Advisory

- Koniunktura surowcowa jednym będzie pomagać, innym przeszkadzać, oczywiście pod warunkiem, że nie nastąpi niespodziewany szok podażowy z powodów uprawowych, których dzisiaj nie przewidzimy - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Piotr Grauer, dyrektor KPMG.

- Wydaje się, że w tym roku ceny zbóż nadal będą wysokie, a to z kolei będzie wywierało presję kosztową na producentów przetworów mącznych i zbożowych. W konsekwencji wywoła to również presję na wysokie ceny mięsa (poprzez wysokie ceny pasz), co z kolei wpłynie na całą branżę mięsną - mówi Piotr Grauer.

Z drugiej strony obserwowaliśmy znaczące spadki cen cukru i kakao, co będzie sprzyjać koniunkturze w branży słodyczy.

Zdaniem eksperta pod największą presją będą firmy mięsne i zbożowe. Problem wysokich cen mięsa będzie się nakładał na systemowy problem rozdrobnienia i nadpodaży mocy produkcyjnych branży mięsnej, który jest cały czas nie rozwiązany. To nie będzie pomagało producentom w osiąganiu dobrych wyników.

- Z kolei produkty zbożowe i mączne charakteryzują się małym stopniem przetworzenia, małą wartością dodaną, więc udział surowca w ich wytwarzaniu jest relatywnie wysoki. Tutaj też nie ma za dużo miejsca na utrzymanie marży w obliczu wysokich cen zbóż - mówi Piotr Grauer.

Jak zaznacza ekspert branża przetworów warzywno-owocowych jest zlepkiem paru segmentów.

- Mamy tu produkty typu koncentraty, które w ubiegłym roku poradziły sobie doskonale. Był boom na koncentrat jabłkowy, na którym, ze względu na urodzaj i niskie ceny skupu surowca, można było nieźle zarobić. Mamy przetwórstwo warzywne oraz przetwórstwo mrożonkowe - dodaje.

Przed każdym z tych segmentów stoją inne wyzwania.

- Na przetwory w słoiczkach koniunktura jest dobra, wiele z nich jest eksportowanych. Jeśli firmy przetwórcze nie skupiają się na jednym produkcie, a mają urozmaiconą ich gamę, ich sytuacja jest łatwiejsza. W najtrudniejszej sytuacji są natomiast producenci mrożonek warzywnych, bo w tej branży jest spore rozdrobnienie, które wymagałoby konsolidacji. Na razie jednak nie ma ani kapitału, ani konsolidatora, który mógłby ten rynek zrestrukturyzować - mówi ekspert KPMG.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH