REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor Pago: Innowacyjność technologiczna oferowanych na rynku rozwiązań nie powinna być jedynym kryterium wyboru

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-02-2012, 13:14
Dyrektor Pago: Innowacyjność technologiczna oferowanych na rynku rozwiązań nie powinna być jedynym kryterium wyboru
Paulina Motylewska, dyrektor marketingu firmy Pago

Jednak innowacyjność technologiczna oferowanych na rynku rozwiązań, choć ważna, nie powinna być jedynym kryterium wyboru. W optymalizacji pracy magazynu, oprócz poprawy wydajności i redukcji liczby pomyłek liczą się bowiem koszty - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Paulina Motylewska, dyrektor marketingu Pago.

REKLAMA

Towary powierzone do obsługi PAGO, operatorowi logistycznemu z sektora produktów mrożonych cechuje duże zróżnicowanie asortymentowe i odmienny poziom rotacji. Kluczowe znaczenie ma możliwość sprawnej, bezbłędnej i jednoczesnej obsługi wielu procesów magazynowych, realizowanych na rzecz dużej liczby klientów. W tym celu nieodzowna jest dobra organizacja pracy oraz inwestycje w nowoczesne wyposażenie, system identyfikacji towarów oraz zarządzania informacją.

Poziom i zakres każdej inwestycji musi być skorelowany ze specyfiką i skalą prowadzonej działalności, po to by zagwarantować zwrot w założonej jednostce czasu bez konieczności podnoszenia kosztów obsługi. Ważna jest także pełna kompatybilność posiadanych urządzeń i systemów oraz możliwość wykorzystywania ich potencjału w pełnym zakresie.

Warto także położyć nacisk na ograniczenie kosztów związanych z utrzymaniem obiektu magazynowego. Dobrym przykładem, jak decyzje podejmowane na etapie planowania i projektowania budynku, rzutują na jego późniejszą efektywność kosztową jest PAGO. We wszystkich chłodniach zastosowano płyty konstrukcyjne o lepszych parametrach izolacyjnych, niż zakładają to normy. Lepsza izolacja cieplna oznacza niższe zużycia energii elektrycznej. Z kolei ciepło wytwarzane przez agregaty chłodnicze nie jest oddawane wprost do atmosfery, lecz odzyskiwane i wykorzystywane do ogrzewania pomieszczeń biurowych oraz wody. Nie bez znaczenia jest także zastosowanie tzw. bezpiecznego freonu, a tym samym brak kotłowni.

Sprawna obsługa procesów magazynowych wymaga odpowiedniej organizacji poszczególnych stref, w tym np. strefy przyjęć i wydań. Musi umożliwiać jednoczesne i bezkolizyjne przepływy towarowe. Sprzyja temu optymalna ilość doków załadowczych oraz odpowiednie wyposażenie każdego stanowiska roboczego. Ponadto, jak to ma miejsce w PAGO, każdemu fizycznemu przesunięciu palety z towarem towarzyszy adekwatna informacja, odnotowywana w systemie komputerowym.

„Skrojony na miarę" system WMS umożliwia zarządzanie wszystkimi procesami magazynowymi. Nie tylko odzwierciedla fizyczne przesunięcia towarowe, ale także podpowiada określone działania, jak choćby dobiera optymalne miejsca alokacji palet w systemie regałowym, czy wskazuje konkretne jednostki przeznaczone do wydania wraz z precyzyjnym określeniem miejsca ich składowania.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 880) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH