Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Pago: Właściwie zorganizowany transport wewnętrzny to spore oszczędności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-10-2011, 13:51
Dyrektor Pago: Właściwie zorganizowany transport wewnętrzny to spore oszczędności
Paulina Motylewska, dyrektor marketingu firmy Pago

Dobra organizacja transportu wewnętrznego przyczynia się do oszczędności, wynikających m.in. ze skrócenia czasu wykonywania poszczególnych czynności, poprawy wydajności pracy, redukcji liczby pomyłek, lepszego wykorzystania posiadanej infrastruktury i wyposażenia - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Paulina Motylewska, dyrektor marketingu firmy Pago.

Decyzje podejmowane na etapie projektowania i budowy obiektu rzutują na późniejszą efektywność całego systemu. Ilość, wielkość, rozkład poszczególnych pomieszczeń, znajdujących się w ich obrębie stanowisk roboczych, podział na strefy, etc. muszą być pochodną funkcji i zakładanej przepustowości danego obiektu. Specyfika zachodzących w nim procesów i charakterystyka towarów, jak choćby gabaryty, stopień przetworzenia, szybkość rotacji także mają niebagatelny wpływ na organizację systemu transportu wewnętrznego, w tym choćby dobór wyposażenia.

W przypadku operatora logistycznego zasadnicze znaczenie ma możliwość sprawnej, bezbłędnej i jednoczesnej obsługi wielu procesów magazynowych, realizowanych na rzecz dużej liczby klientów. Powierzone mu towary często cechuje zróżnicowanie asortymentowe oraz odmienny poziom rotacji. W przypadku Pago, operatora wyspecjalizowanego w obsłudze mrożonej żywności, dochodzi jeszcze konieczność zachowania określonych reżimów temperaturowych.

- Mając na uwadze powyższe przesłanki, Pago od początku sukcesywnie wdrażało szereg rozwiązań, mających za zadanie optymalizację pracy magazynu. Odpowiednia organizacja i wyposażenie strefy przyjęć i wydań umożliwia jednoczesną i bezkolizyjną obsługę obu procesów. „Skrojony na miarę" system WMS usprawnia proces transportu wewnętrznego, m.in. przez błyskawiczny dobór miejsca alokacji poszczególnych palet w systemie regałowym oraz wskazanie konkretnych palet do wydania, wraz z precyzyjnym określeniem miejsca ich składowania - mówi dyrektor Motylewska.

Systemy regałowe, dostosowane do funkcji obiektu jak i różnorodności przechowywanego asortymentu, umożliwiają sprawny dostęp do wybranych jednostek paletowych, realizację wydań w systemie LIFO, FIFO lub FEFO oraz optymalne wykorzystanie przestrzeni magazynowej.

Warto także wspomnieć o rozbudowie podwarszawskiego magazynu centralnego o komorę kompletacyjną o pow. 1500 m2, co pozwoliło znacząco zwiększyć potencjał i poprawić efektywność tego procesu - dodaje Paulina Motylewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH