Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor PFPŻ: Rząd zamierza ratować budżet kosztem żywności

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-09-2010, 10:36
Dyrektor PFPŻ: Rząd zamierza ratować budżet kosztem żywności

Resort finansów przesłał do konsultacji społecznych projekt zmiany ustawy o podatku VAT. Z pierwszych analiz wynika, że propozycje zmian odbiegają od tego, co zapowiadano na konferencji prasowej. Niestety zakres zmian wskazuje, ze żywność będzie jednak obszarem z którego Rząd zamierza czerpać środki na ratowanie budżetu - zauważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Jak wskazuje, najważniejszą zmianą proponowana w noweli ustawy jest rozwarstwienie VAT na produkty przetworzone.

- Okazuje się bowiem, że nie wszystkie produkty z dotychczasowej grupy 7 proc. znajdą się w nowej grupie 5 proc. Oznacza to, że znajdą się one w nowej grupie 8 proc. Czyli będziemy mieli aż trzy stawki VAT 5, 8, 23 proc. na żywność przetworzoną. To dokładnie w odwrotnym kierunku niż od lat postuluje branża spożywcza - podkreśla Andrzej Gantner.

Z punktu wiedzenia rynku, konkurencyjności i konsumentów optymalnym rozwiązaniem - zdaniem dyrektora Gantnera - byłoby ujednolicenie stawki na poziomie stawki obniżonej tj. obecnej 7 proc. Szczególnie w sytuacji, gdy kryteria przypisywania stawek do poszczególnych grup produktów są w dalszym ciągu niezbyt jasne.

- Teoretycznie funkcjonuje kryterium stopnia przetworzenia, ale przykład wód mineralnych, które opodatkowane są obecnie 22 proc. stawką VAT przeczy tej tezie - mówi Andrzej Gantner. - Brak jednolitej preferencyjne stawki VAT na żywność w Polsce był, jest i będzie sporym problemem dla przedsiębiorców. Znane są przykłady - świadomych lub nie - błędów w klasyfikacji i olbrzymich kar nakładanych przez Urzędy Skarbowe z tego powodu - dodaje.

Zdaniem dyrektora PFPŻ zaproponowane rozwiązanie pogłębia niestety i tak panujący w taryfikacji VAT chaos. Jako przykład może posłużyć tutaj cała grupa warzyw przetworzonych, która wypadła z grupy preferencyjnej stawki VAT (od 2011 będzie to 5 proc.) i znalazła się w nowej grupie 8 proc.

- Czym sobie zasłużyły warzywa na podniesienie stawki VAT jest i pewnie pozostanie, tak jak stawka na musztardę i wody mineralną, słodką tajemnicą resortu finansów - wskazuje Andrzej Gantner.

czytaj także:
Blog Andrzeja Gantnera - VAT na żywność - obniżka, podwyżka, a może ujednolicenie?

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Grouhsowgog 18-02-2011, 19:05:
hi, new to the site, thanks.
  • Anda 17-09-2010, 11:31:
Czy ono cokolwiek robią.Jak wygląda "Serek wiejski""PILOS"200g z data gwarancji do 22.09.2010?Otwierasz,a tu prawie centymetr żółtawej wody,a zmieszany ;kwaśny jak diabli.
  • przedsiębiorca 17-09-2010, 09:43:
Nie robi się zmian w podatku, żeby nie zyskać dla budżetu. Przecież trzeba utrzymać darmozjadów z Inspekcji Jakości HARS, którzy sa w ogóle niepotrzebni. Wystarczyłby sanepid. Jedni robią to samo co drudzy i tylko przeszkadzają producentom.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH