Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Policja powinna szybko interweniować na sygnał o fałszowaniu lub skażeniu żywności

  • Autor: www.portalspozywczy.pl. Paulina Bełżecka, Łukasz Stępniak
  • Data: 13-03-2013, 17:49
Dyrektor PFPŻ: Trzeba zacieśnić współpracę pomiędzy inspekcjami, a policją
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności i członek Rady Gospodarki Żywnościowej

Kolejna afera w przemyśle spożywczym pokazuje, że istnieje pilna potrzeba wzmocnienia organów zajmujących się prewencją i zwalczaniem przestępstw w obszarze gospodarki żywnościowej. Rozmawialiśmy w ramach RGŻ na ten temat ze szkołą policyjną w Szczytnie, jak moglibyśmy stworzyć system szkoleń dotyczących specyfiki produkcji żywności - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności i członek Rady Gospodarki Żywnościowej.

- Musi też nastąpić zacieśnienie współpracy pomiędzy już istniejącymi inspekcjami, a systemem prewencji policyjnej, a być może w przyszłości umiejscowienie Urzędu ds. kontroli żywności w strukturach MSWiA. Jedno natomiast jest pewne - reforma urzędowej kontroli żywności, nie może mieć na celu oszczędności czy też realizacji politycznych interesów takiej czy innej partii, życie i zdrowie konsumentów oraz wiarygodność polskiej żywności to nie jest obszar do oszczędzania lub do politycznych gierek - dodaje.

Jego zdaniem, jeżeli istnieje wydział do walki z przestępczością zorganizowaną, czy gospodarczą, to nic nie stoi na przeszkodzie, by w tym wydziale znalazła się komórka, która zajmie się jedną z największych części gospodarki, czyli produkcją żywności. - Tym bardziej, że, jak się okazuje, tutaj przestępstwa są relatywnie łatwe do popełnienia, bardzo trudne do wykrycia, a ich szkodliwość społeczna i gospodarcza olbrzymia - mówi Andrzej Gantner w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Jak podkreśla, nie jest to tylko kwestia ekonomiczna. - Przestępstwa wprowadzenia do obrotu niebezpiecznej żywności (niezależnie od powodu) należy traktować jako przestępstwa przeciwko zdrowiu i życiu konsumentów. Skutki takich przestępstw są niezwykle poważne, co pokazują afery w Czechach i Niemczech - mówi.

Jak informuje dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, odbyło się spotkanie z przedstawicielami szkoły policyjnej w Szczytnie, podczas którego rozmawiano o utworzeniu systemu szkoleń od podstaw.

- Uważamy, że wiedza w zakresie produkcji żywności, sposobów fałszowania produktów żywnościowych, systemów i kanałów dystrybucji surowców i dodatków do żywności oraz gotowych produktów, powinna być obowiązkową częścią szkolenia przyszłych policjantów zajmujących się przestępczością gospodarczą - ocenia dyrektor generalny PFPŻ.

- Z drugiej strony, co sugerujemy już od wielu lat, musi nastąpić połączenie współpracy pomiędzy już istniejącymi inspekcjami, a systemem prewencji policyjnej. Tu musi być „gorący telefon", na który policjanci będą mogli zadzwonić, kiedy dotrze do nich sygnał o zafałszowaniu, skażeniu lub nielegalnej produkcji żywności. Policja musi wiedzieć, do kogo może w takiej sytuacji zadzwonić, z kim się szybko skonsultować. Powinno to działać w obie strony - podkreśla Andrzej Gantner.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kpt 17-03-2013, 18:38:
policja,a czemu nie koscol,albo wedkarze,jak tak kombinuja szefowie to juz pozamiatane 3 cia wojne swiatowa przgralismy,gzie zdrowy rozsadek,kompetencje i etyka zawodowa.
  • nowicki 14-03-2013, 10:43:
Nic to nieda , jeśli kontrolne służby należą pod Min. Zdrowia -SANEPID, Min. RolNICTWA. WETERYNARZE,
a ODPOWIEDZIALNYCH NIE MA. NA TARGOWISKACH BEZKRULEWIE PANUJE ,służby wojewodów to już parodja!!!
TYLKO JEDNO BIURO BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
ZAŁATWI SPRAWĘ I da odpowiedzialność , BBŻ SKŁADAŁO BY SPRAWOZDANIE PRZED SEJMEM JAK NIK.
a tak są politycznie nominowani i co bagno.
  • sprawiedliwy 13-03-2013, 20:08:
Bardzo dobry pomysł panie dyrektorze! Popieram. Trzeba wreszcie byćstanowczym wobec tych przestępców, którzy szkodzą naszej branży. Dość pobłażania i "znikomej szkodliwości"!

Myślę, że branża też powinna w skrusze uderzyć się w pierś. Ile to razy słyszeliśmy ostrą krytykę różnych Inspekcji, że kontroluje i się czepia? Od tego inspekcje są i krycie kolegów z branży niekomu nie służy - rozumiem, że w ten sposób zbija się polityczny kapitał, aby w następnych wyborach znów zostać prezesem - ale nie tędy droga! Powinno się być prezesem/dyrektorem organizacji "dobrych, uczciwych" producentów. Ktoś kto fałszuje żywność, przekracza prawo nie powinien być już kolegą. Powinien być usunięty poza margines. Wyrzucony ze stowarzyszeń i organizacji. Nie powinien mieć wejścia na spotkania branżowe. Dziennikarze nie powinni publikować jego komentarzy. Powinien być persona non grata. Powinna go otaczać aura wstydu, niesławy, a nie "sprytnego" biznesmena i "swojego" człowieka.

Produkcja żywności to poważny biznes i nie powinno być w nim miejsca dla małych, podłych ludzi, którzy zarabiają za pomocą oszustw i łamania prawa... Liczę na to, że ta afera nie będzie koleją po której wszystko ucichnie i powróci do dawnej, złej normy.

Pozdrawiam i życzę wszystkim uczciwym producentom dużo sukcesów.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH