Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor PTB Nickel: Aby budować dla branży spożywczej trzeba mieć doświadczenie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-09-2010, 13:21
Dyrektor PTB Nickel: Aby budować dla branży spożywczej trzeba mieć doświadczenie

Inwestycje budowlane dla szeroko rozumianej branży spożywczej są jednymi z najtrudniejszych i najbardziej wymagających z punktu widzenia generalnego wykonawcy. Przysłowiowe "schody" zaczynają się już w momencie ogłoszenia warunków przetargu - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Artur Pluta, dyrektor naczelny firmy budowlanej PTB Nickel.

Dla większości inwestorów jednym z decydujących kryteriów wyboru firmy budowlanej jest jej doświadczenie, poparte referencjami w wykonywaniu i projektowaniu danego rodzaju obiektów. - Na starcie odpadają więc już ci wykonawcy, którzy dla branży spożywczej dotąd nie pracowali - zauważa Artur Pluta. - Niestety bez drobiazgowej wręcz znajomości procedur odbiorowych, badań, sprawdzeń, testów i kwalifikacji poszczególnych elementów i instalacji budowanego zakładu nie uda się z sukcesem zakończyć procesu inwestycyjnego - dodaje.

Bez referencji szanse na zdobycie zleceń w branży spożywczej są małe. - Referencje oraz oczywiście cena są jednymi z kluczowych czynników wpływających na ostateczną decyzję inwestora. Z wieloletnich doświadczeń naszej spółki, która jako generalny wykonawca zrealizowała już ponad 80 inwestycji, w tym kilkanaście dla samej branży spożywczej, wynika, że często jesteśmy polecani przez kogoś, kto już nam zaufał i jest zadowolony z efektów naszej pracy - mówi dyrektor naczelny PTB Nickel. - W naszej branży warto więc mieć w „portfolio" takie wizytówki - skomplikowane inwestycje, zakończone terminowo i bez większych problemów, które można zaprezentować kolejnym klientom. Dla nas takimi obiektami są m.in. fabryki Kraftfoods Polska, Baxters Polska, czy Hochland Polska - wymienia.

W pierwszym przypadku PTB Nickel na przełomie 2004 i 2005 roku, zachowując ciągłość procesu produkcyjnego, w ciągu 7 miesięcy rozbudował istniejący już w Jankowicach zakład produkcyjny. - Przy tej okazji zbudowaliśmy także nowoczesne laboratorium mikrobiologiczne - podkreśla Artur Pluta. - Natomiast w 2006 r. dla firmy Baxters Polska zaprojektowaliśmy i kompleksowo poprowadziliśmy budowę zakładu przetwórstwa spożywczego w Komorowie k. Wolsztyna. Ten sposób realizacji inwestycji nazywany jest w naszej branży opcją "projektów i buduj" i bardzo dobrze się sprawdza w przypadku skomplikowanych, wymagających obiektów. Przy fabryce Baxters, w związku z wysokimi standardami higieny, wszystkie elementy wykończenia wnętrz w strefie produkcyjno-czystej musiały np. posiadać atesty i certyfikaty dopuszczające do zastosowania w przemyśle spożywczym - zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 457) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH