Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor PTB Nickel: Aby budować dla branży spożywczej trzeba mieć doświadczenie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-09-2010, 13:21
Dyrektor PTB Nickel: Aby budować dla branży spożywczej trzeba mieć doświadczenie

Inwestycje budowlane dla szeroko rozumianej branży spożywczej są jednymi z najtrudniejszych i najbardziej wymagających z punktu widzenia generalnego wykonawcy. Przysłowiowe "schody" zaczynają się już w momencie ogłoszenia warunków przetargu - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Artur Pluta, dyrektor naczelny firmy budowlanej PTB Nickel.

Dla większości inwestorów jednym z decydujących kryteriów wyboru firmy budowlanej jest jej doświadczenie, poparte referencjami w wykonywaniu i projektowaniu danego rodzaju obiektów. - Na starcie odpadają więc już ci wykonawcy, którzy dla branży spożywczej dotąd nie pracowali - zauważa Artur Pluta. - Niestety bez drobiazgowej wręcz znajomości procedur odbiorowych, badań, sprawdzeń, testów i kwalifikacji poszczególnych elementów i instalacji budowanego zakładu nie uda się z sukcesem zakończyć procesu inwestycyjnego - dodaje.

Bez referencji szanse na zdobycie zleceń w branży spożywczej są małe. - Referencje oraz oczywiście cena są jednymi z kluczowych czynników wpływających na ostateczną decyzję inwestora. Z wieloletnich doświadczeń naszej spółki, która jako generalny wykonawca zrealizowała już ponad 80 inwestycji, w tym kilkanaście dla samej branży spożywczej, wynika, że często jesteśmy polecani przez kogoś, kto już nam zaufał i jest zadowolony z efektów naszej pracy - mówi dyrektor naczelny PTB Nickel. - W naszej branży warto więc mieć w „portfolio" takie wizytówki - skomplikowane inwestycje, zakończone terminowo i bez większych problemów, które można zaprezentować kolejnym klientom. Dla nas takimi obiektami są m.in. fabryki Kraftfoods Polska, Baxters Polska, czy Hochland Polska - wymienia.

W pierwszym przypadku PTB Nickel na przełomie 2004 i 2005 roku, zachowując ciągłość procesu produkcyjnego, w ciągu 7 miesięcy rozbudował istniejący już w Jankowicach zakład produkcyjny. - Przy tej okazji zbudowaliśmy także nowoczesne laboratorium mikrobiologiczne - podkreśla Artur Pluta. - Natomiast w 2006 r. dla firmy Baxters Polska zaprojektowaliśmy i kompleksowo poprowadziliśmy budowę zakładu przetwórstwa spożywczego w Komorowie k. Wolsztyna. Ten sposób realizacji inwestycji nazywany jest w naszej branży opcją "projektów i buduj" i bardzo dobrze się sprawdza w przypadku skomplikowanych, wymagających obiektów. Przy fabryce Baxters, w związku z wysokimi standardami higieny, wszystkie elementy wykończenia wnętrz w strefie produkcyjno-czystej musiały np. posiadać atesty i certyfikaty dopuszczające do zastosowania w przemyśle spożywczym - zaznacza.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 350) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH