Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Edpol rozpocznie projekt badawczy nad innowacyjnym produktem

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 22-10-2015, 15:51
Edpol rozpocznie projekt badawczy nad innowacyjnym produktem
Dr inż. Maciej Borzyszkowski, pełnomocnik zarządu ds. innowacji i rozwoju firmy Edpol. Fot. materiały prasowe

Edpol Food & Innovation, wraz z naukowcami z SGGW rozpocznie w przyszłym roku realizację projektu badawczego dotyczącego płynnej żywności prozdrowotnej.

- W najbliższym czasie w kooperacji z naukowcami z SGGW w Warszawie rozpoczniemy realizację projektu badawczego dotyczącego płynnej żywności prozdrowotnej tj. innowacyjnych produktów o bardziej żywieniowo-funkcjonalnym składzie. Zarówno wspomniana żywność, jak i inne projektowane przez nas produkty są wynikiem analizy rynku oraz cyklicznych badań potrzeb i preferencji konsumentów - mówi dr inż. Maciej Borzyszkowski, pełnomocnik zarządu ds. innowacji i rozwoju firmy Edpol

Nie chce zdradzać, ile firma wydaje rocznie na badania i rozwój. - Rynek nie znosi próżni, więc kiedy widzimy na nim szanse powodzenia produktu, wówczas inwestujemy znaczne środki nie ograniczając się finansowo – mówi.

Jak informuje, obecnie firma pracuje nad saszetką nakładaną na szyjkę butelki, a także nad produktami z segmentu blendy olejowe oraz produkty otoczkowane.

Zdaniem Macieja Borzyszkowskiego, innowacyjność, która jest nieodłącznie związana z badaniami i rozwojem, to jedna z metod do osiągnięcia wzrostu produkcji w świetle nowych wyzwań stojących przed producentami żywności. Drugą taką metodą jest  kładzenie nacisku na bezpieczeństwo żywności.

- Jesteśmy świadomi, że światowe zapotrzebowanie na żywność wzrośnie do 2050 r. o 70 proc. Jednakże wzrost produkcji żywności będzie wyjątkowo trudnym zadaniem, gdyż rolnictwo będzie musiało dostarczać więcej żywności przy mniejszym wykorzystaniu gruntów, wody i energii oraz w sytuacji nasilających się zmian klimatycznych, nowych chorób roślin i zwierząt, postępującej utraty bioróżnorodności oraz spekulacji na rynkach surowców spożywczych – mówi ekspert.

- W naszym przekonaniu metodą do osiągnięcia wzrostu produkcji w świetle nowych wyzwań stojących przed producentami żywności jest innowacyjność i bezpieczeństwo żywności. Innowacyjność jest nieodłącznie związana z badaniami i rozwojem. Nasza spółka już dziś przed wprowadzeniem produktu na rynek praktykuje analizę rynku oraz badanie potrzeb i preferencji konsumentów - dodaje.

Jak informuje, ostatnio w kooperacji z partnerami biznesowymi firma Edpol opracowała kilka innowacyjnych projektów m.in. naturalne buliony i sosy mrożone w formie 15-gramowych półkul, masełka smakowe do steków, ryb i drobiu, toppery (nakładki z wsadem na kubek), sosy niezamarzające w warunkach mroźniczych, sterylne saszetki do kontaktu z żywnością (np. z sosem pakowane razem z kiełbasą w MAP).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH