REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Edpol rozpocznie projekt badawczy nad innowacyjnym produktem

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 22-10-2015, 15:51
Edpol rozpocznie projekt badawczy nad innowacyjnym produktem
Dr inż. Maciej Borzyszkowski, pełnomocnik zarządu ds. innowacji i rozwoju firmy Edpol. Fot. materiały prasowe

Edpol Food & Innovation, wraz z naukowcami z SGGW rozpocznie w przyszłym roku realizację projektu badawczego dotyczącego płynnej żywności prozdrowotnej.

REKLAMA

- W najbliższym czasie w kooperacji z naukowcami z SGGW w Warszawie rozpoczniemy realizację projektu badawczego dotyczącego płynnej żywności prozdrowotnej tj. innowacyjnych produktów o bardziej żywieniowo-funkcjonalnym składzie. Zarówno wspomniana żywność, jak i inne projektowane przez nas produkty są wynikiem analizy rynku oraz cyklicznych badań potrzeb i preferencji konsumentów - mówi dr inż. Maciej Borzyszkowski, pełnomocnik zarządu ds. innowacji i rozwoju firmy Edpol

Nie chce zdradzać, ile firma wydaje rocznie na badania i rozwój. - Rynek nie znosi próżni, więc kiedy widzimy na nim szanse powodzenia produktu, wówczas inwestujemy znaczne środki nie ograniczając się finansowo – mówi.

Jak informuje, obecnie firma pracuje nad saszetką nakładaną na szyjkę butelki, a także nad produktami z segmentu blendy olejowe oraz produkty otoczkowane.

Zdaniem Macieja Borzyszkowskiego, innowacyjność, która jest nieodłącznie związana z badaniami i rozwojem, to jedna z metod do osiągnięcia wzrostu produkcji w świetle nowych wyzwań stojących przed producentami żywności. Drugą taką metodą jest  kładzenie nacisku na bezpieczeństwo żywności.

- Jesteśmy świadomi, że światowe zapotrzebowanie na żywność wzrośnie do 2050 r. o 70 proc. Jednakże wzrost produkcji żywności będzie wyjątkowo trudnym zadaniem, gdyż rolnictwo będzie musiało dostarczać więcej żywności przy mniejszym wykorzystaniu gruntów, wody i energii oraz w sytuacji nasilających się zmian klimatycznych, nowych chorób roślin i zwierząt, postępującej utraty bioróżnorodności oraz spekulacji na rynkach surowców spożywczych – mówi ekspert.

- W naszym przekonaniu metodą do osiągnięcia wzrostu produkcji w świetle nowych wyzwań stojących przed producentami żywności jest innowacyjność i bezpieczeństwo żywności. Innowacyjność jest nieodłącznie związana z badaniami i rozwojem. Nasza spółka już dziś przed wprowadzeniem produktu na rynek praktykuje analizę rynku oraz badanie potrzeb i preferencji konsumentów - dodaje.

Jak informuje, ostatnio w kooperacji z partnerami biznesowymi firma Edpol opracowała kilka innowacyjnych projektów m.in. naturalne buliony i sosy mrożone w formie 15-gramowych półkul, masełka smakowe do steków, ryb i drobiu, toppery (nakładki z wsadem na kubek), sosy niezamarzające w warunkach mroźniczych, sterylne saszetki do kontaktu z żywnością (np. z sosem pakowane razem z kiełbasą w MAP).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH