Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EEC 2014: Najbliższe lata mogą być dla sektora spożywczego trudniejsze, niż sądzimy

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-05-2014, 12:57
EEC 2014: Najbliższe lata mogą być dla sektora spożywczego trudniejsze, niż sądzimy
Piotr Grauer, dyrektor KPMG na EEC 2014 (fot. PTWP)

Truizmem jest, że od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej branża przetwórstwa spożywczego nabrała dużego rozpędu. Liczby mówią same za siebie. Biorąc pod uwagę udział sektora spożywczego w PKB, wielkość zatrudnienia czy rozwój eksportu polskiej żywności, łatwo zauważyć, że branża stała się jednym z kluczowych polskich przemysłów - mówił podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego Piotr Grauer, dyrektor w KPMG w Polsce.

Ekspert przypomniał, że akcesja Polski do UE oznaczała także potężne inwestycje w rozbudowę i modernizację zakładów przetwórstwa spożywczego, wymianę parku maszynowego i wdrażanie w firmach różnego rodzaju innowacji. - Można stwierdzić, że ostatnia dekada była dla branży spożywczej „dekadą prosperity" - podkreślił Piotr Grauer, zaznaczając jednocześnie, że obecnie warto zadać sobie pytanie - czy pasmo sukcesów będzie nadal kontynuowane?

- Właściwością sektora spożywczego jest pewna acykliczność, przez co nie jest on mocno podatny na zmiany koniunktury makroekonomicznej. W szczególności czynniki takie jak np. wzrost PKB nie przekładają się w prosty sposób na kondycję branży spożywczej. Natomiast, znaczenie mają w tym przypadku inne czynniki, takie jak chociażby sytuacja polityczna za naszą wschodnią granicą, która obecnie wpływa negatywnie na klika branż sektora spożywczego, zwłaszcza mleczarską i mięsną. Niebawem skutki konfliktu może odczuć także sektor owocowo-warzywny - ocenił dyrektor KPMG.

Zwrócił również uwagę, że sektor przetwórstwa spożywczego jest wrażliwy na wahania cen surowca. - Zmiany cen surowca są boleśnie odczuwalne w różnych sektorach branży spożywczej. Co więcej, nic nie wskazuje na to, aby w dającej się przewidzieć perspektywie ta „wahliwość" cen mogła się zmniejszyć - powiedział Grauer. - Należy też uświadomić sobie, że na osiągnięte w ostatnich latach sukcesy sektora spożywczego w dużej mierze wpłynął dynamiczny rozwój handlu nowoczesnego w Polsce. Można dyskutować o plusach i minusach sieci handlowych, jednak nie zmienia to faktu, że pociągnęły one firmy spożywcze do przodu. Dzisiaj sektor handlu detalicznego osiągnął już pewne bariery wzrostu. To powoduje, że jego ekspansja przebiega obecnie w innych segmentach niż miało to miejsce w ostatnich latach. Sytuacja może kreować napięcia między dostawcami a odbiorcami produktów - dodał.

- Myślę, że nadchodzące lata mogą być dla sektora spożywczego trudniejsza niż można być sądzić analizując wyłącznie dane czysto ekonomiczne. Nie należy oczekiwać, że ogólne ożywienie gospodarcze automatycznie przełoży się na wzrost sektora spożywczego - podsumował , dyrektor KPMG.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH