Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EEC 2015: "Co nas nie zabije, to nas wzmocni" - krajobraz po embargu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-04-2015, 12:47
EEC 2015:
fot. PTWP

Mimo embarga, nie maleje eksport polskiej żywności. Producenci i dystrybutorzy szukają alternatywnych rynków. Walczą o markę „Polska” i chcą konkurować nie tylko ceną, ale jakością i innowacyjnością – wynika z panelu „Polska żywność na świecie”, który odbył się w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Ubiegły rok nie był zły dla eksporterów polskiej żywności. Mimo utraty rynku rosyjskiego, zwiększyliśmy sprzedaż na rynku krajowym oraz eksport do krajów unijnych, a nasi przedsiębiorcy aktywnie poszukują nowych rynków zbytu – powiedział podczas debaty Lucjan Zwolak, zastępca prezesa Agencji Rynku Rolnego (ARR). Jak dodaje, optymistycznym sygnałem jest to, że maleje zainteresowanie mechanizmami wsparcia dla eksporterów, np. dla producentów owoców i warzyw dotkniętych rosyjskim embargiem. – Zakładamy, że sprawdzi się stare przysłowie, że „co nas nie zabije, to na wzmocni” – dodał Lucjan Zwolak.

Podczas debaty zastanawiano się nad perspektywą rozwoju eksportu na rynek chiński, który jest ogromnie chłonny, i który staje się rynkiem konsumentów. Adam Manikowski, wiceprezes ds. operacyjnych Tesco Polska potwierdził, że już kilkanaście kontenerów z polską żywnością pojechało do Chin, a także innych krajów Azji Wschodniej, gdzie trafiło do sklepów Tesco. – Chińscy konsumenci bardzo pozytywnie oceniają produkty z Polski, ponieważ jest to żywność z Unii Europejskiej, która ma renomę wysokojakościowej i bezpiecznej. Polscy eksporterzy maja ogromną szansę powodzenia w Chinach – dodał Manikowski.  

Jednym z perspektywicznych rynków, na których polscy eksporterzy szukają zbytu jest także Afryka.  – Zanim Rosja wprowadziła embargo, szukaliśmy nowy rynków. Skupiliśmy się na Afryce, której jestem wielkim entuzjastą – mówi Witold Karczewski, prezes firmy Contractus, a także prezes Izby Przemysłowo-Handlowej w Białymstoku. Jak dodaje, są ogromne szanse rozwoju na tym rynku – można tam eksportować nie tylko surowce i półprodukty, ale także żywność przetworzoną. Jest to jednak rynek kapryśny, nad którym trzeba ciężko pracować.

Zdaniem Witolda Karczewskiego, nie możemy całkowicie skreślać Rosji. - Powinniśmy za wszelka cenę zostawiać przyczółki na rynkach wschodnich, ponieważ są to rynki ze stałym potencjałem. One kiedyś się otworzą dla polskiej żywności. Musimy operować na wielu rynkach i wielu płaszczyznach – inaczej sobie nie poradzimy – komentował Witold Karczewski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH