Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EEC 2017: Konsolidacja w sektorze spożywczym będzie wynikiem demografii

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-05-2017, 13:11
EEC 2017: Konsolidacja w sektorze spożywczym będzie wynikiem demografii
EEC 2017, debata "Od lokalnej firmy do globalnego koncernu"/ Fot. PTWP

Podczas panelu „Od lokalnej firmy do globalnego biznesu” w trakcie EEC 2017 prelegenci rozmawiali m.in. o konsolidacji sektora spożywczego w Polsce.


Robert Kremser, dyrektor rozwoju biznesu Bisnode Polska twierdzi, że konsolidacja jest wymogiem rynku – i to w każdym obszarze polskiej gospodarki. Zdaniem Dariusza Prończuka, partnera zarządzającego Enterprise Investors w branży spożywczej dużo się mówi o konsolidacji ale raczej niewiele się dzieje. - Wydaje mi się, że nie ma ekonomicznego dogmatu, że tak to na pewno będzie następować, że to jest nieuchronny proces – pewnie w dłuższej perspektywie tak, ale na razie nie widzę dużego ruchu w tym temacie - dodał. Przyznał jednak, że na polskim rynku jest jeszcze sporo podmiotów do przejęcia a konsolidacja będzie wynikiem demografii - bo dzieci sprzedadzą biznesy rodziców.

Z kolei Krzysztof Pawiński, prezes Maspeksu, zapewnił, że konsolidacja to kwestia naszej racji bytu i ubolewał nad małą liczbą transakcji na polskim rynku spożywczym. - W pewnych relacjach liczy się wielkość pięści a nie tylko empatia. Musimy być równoważnym partnerem dla naszych kupców a to wyrównanie szans następuje poprzez odpowiednią skalę – dodał prezes Maspeksu.

Dariusz Prończuk apelował, żeby nie dać się zwieść skromności prezesa Maspeksu, który „połknął” Agros Nova i przymierzał się do zakupu Kompanii Piwowarskiej, mówiąc że konsolidacja nie istnieje. - Są dwa modele konsolidacji na polskim rynku spożywczym: pierwszy model prezentuje Grupa Maspex – czyli skupowanie najcenniejszych marek. Jest też drugi model – negatywny – czyli konsolidacja na skutek presji ze strony skonsolidowanych sieci handlowych, które będą wymuszały coraz niższe marże. Myślę, że ten negatywny model fuzji pod presją będzie coraz bardziej popularny – z przykrością stwierdził Dariusz Prończuk.

Marek Jakubiak, przedsiębiorca, poseł na Sejm RP, przyznał, że w przeszłości myślał, że konsolidacja przemysłowa jest lekiem na całe zło. – W tej chwili bardzo poważnie rozważam możliwość rozłączenia jednak swojego biznesu na parę odrębnych, dlatego, że każde z tych przedsiębiorstw ma własne partykularne interesy, które w grupie gdzieś zaginęły i dochodziło do kanibalizmu pomiędzy markami wiodącymi każdego z przedsiębiorstw – przyznał Marek Jakubiak.

Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich dodał, że celem każdego przedsiębiorstwa jest realizacja zysku i każdy dobiera taką formę organizacyjną, która pozwala mu ten zysk realizować w sposób maksymalny. - Istnieje rynek produktów niszowych i wiele przedsiębiorstw małych i średnich nie ucieka w kierunku konsolidacji tylko szuka dodatkowego zysku przy swojej organizacji poprzez np. poszerzenie oferty o produkty nietypowe – dodał Zenon Daniłowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH