Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EFSA opublikowała finalną opinię dotyczącą alergenów w żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-12-2014, 15:58
EFSA opublikowała finalną opinię dotyczącą alergenów w żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - EFSA (panel NDA) opracował opinię dotyczącą żywności i jej składników powodujących alergie i reakcje nietolerancji, deklarowanych obowiązkowo w oznakowaniu środków spożywczych. Została ona przygotowana na wniosek jednego z krajowych urzędów (Food Safety Authority of Ireland) i stanowi aktualizację wcześniejszych opinii w tym zakresie.

Jak mówi Joanna Olszak, doradca ds prawa żywnościowego, IGI Food Consulting, szczególny nacisk położono na zagrożenia związane z celiakią oraz niepożądane reakcje na siarczyny w żywności, czyli alergie pokarmowe o podłożu immunologicznym.

Celiakia jest ogólnoustrojową chorobą autoimmunologiczną wywołaną przez białka glutenu, ale także podobne białka występujące w niektórych zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Potwierdzono, że wymagania zawarte w ROZPORZĄDZENIU WYKONAWCZYM KOMISJI (UE) NR 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności, w tym graniczne wartości glutenu 20 mg/ kg  w "produkcie bezglutenowym" i  100 mg/kg  w produkcie o „bardzo niskiej zawartości glutenu" są odpowiednie i mogą być pomocne w komponowaniu diety większości pacjentów cierpiących  na  celiakię.

Etykietowanie w zakresie alergenów w żywności zawierającej dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach > 10 mg / kg lub 10 mg / l jest obowiązkowe w UE.  (zg. z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności). - Mimo, że obecnie są już dostępne metody analityczne bardziej wrażliwe i niezawodne nie stosowana wcześniej, nie określono minimalnej dawki wywołującej negatywne reakcje zdrowotne związane z siarczynami - mówi Joanna Olszak.

Podkreśla, że panel NDA wskazał potrzebę określenia ram dla oceny ryzyka związanego z kwestią alergenów w żywności tak, jak zostało to opracowane dla innych zagrożeń powiązanych ze środkami spożywczymi (np. substancje  chemiczne, czynniki mikrobiologiczne).

Zdaniem EFSA, celem oceny ryzyka może być np. zwolnienie z etykietowania,  deklarowanie niezamierzonej obecności alergenów lub też określenie poziomu ryzyka, jaki może być dopuszczalny. Niemniej jednak stwierdzono, że zastosowanie wyników tych ocen jest decyzją w zakresie zarządzania przedsiębiorstwem działającym na rynku spożywczym (FBO), wykracza zatem poza kompetencje  EFSA.

- W związku z powyższym należy zauważyć, że w chwili obecnej nadal brak konkretnych narzędzi prawnych bądź wskazówek, które pomogłyby FBO podjąć decyzję w zakresie znakowania alergenami, obecnymi w produktach w sposób niezamierzony. Komisja Europejska, na mocy rozporządzenia 1169/2011 ma jednak w przyszłości  przyjąć dodatkowe akty wykonawcze związane z tym zagadnieniem - dodaje ekspert IGI Food Consulting.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH