Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EFSA ponownie zbada bezpieczeństwo substancji dodatkowych

  • www.igifc.pl
  • Autor: Joanna Ziembicka, Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności, IGI Food Consulting Sp. z o.o.
  • Data: 29-03-2010, 11:35

Zgodnie z postanowieniami rozporządzenia w sprawie dodatków do żywności (nr 1333/2008) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został zobowiązany do przeprowadzenia ponownej oceny bezpieczeństwa wszystkich substancji dodatkowych, które zostały dopuszczone do stosowania w żywności przed 20 stycznia 2009 r.

 Program tej oceny został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 26 marca 2010 r. w Rozporządzeniu Komisji nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiającym program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.

Z weryfikacji zostaną wyłączone te substancje, które w ostatnim czasie zostały już ocenione przez EFSA, z uwagi na kontrowersje, jakie wzbudzało ich wykorzystywanie w produkcji żywności. Chodzi tu m.in. o 6 syntetycznych barwników, tzw. z Southhamptons, które były podejrzewane o wywoływanie negatywnego wpływu na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Substancje dodatkowe przejdą ocenę według określonej kolejności, przy czym pierwsze będą właśnie barwniki. Ostatnie z kolei zostaną zweryfikowane substancje słodzące. W związku m.in. z tym, że wobec niektórych dodatków pojawiło się dużo nowych danych naukowych, w rozporządzeniu 257/2010 ustalono szczegółowe terminy realizacji oceny w odniesieniu do tych substancji. Stało się tak w przypadku: kurkuminy, luteiny, karotenów, ekstraktu z papryki, srebra, złota, koszenili, azotanu i azotynu sodu oraz innych.

Podczas realizacji programu Urząd zbada pierwotną dokumentację odnoszącą się do dodatków (o ile istnieje), wszelkie dane przedłożone przez zainteresowane podmioty (w szczególności producentów), a także dane udostępnione przez Komisję oraz Państwa Członkowskie. W związku z tym podmioty zainteresowane otrzymają wkrótce ze strony EFSA oficjalne zaproszenie dotyczące przedłożenia danych, które mogą mieć znaczenie dla oceny bezpieczeństwa konkretnych substancji dodatkowych. Dostarczenie istotnych informacji w tym zakresie ma ogromne znaczenie z punktu widzenia producentów dodatków. Będą oni mogli w przyszłości wprowadzać je na rynek w celu wykorzystania w żywności tylko, jeśli zostaną pozytywnie ocenione przez EFSA (i w konsekwencji zaakceptowane przez Komisję Europejską).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH