Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Ekonomiczny poniedziałek: Co kształtuje ceny żywności?

Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS dynamika cen żywności obniżyła się we wrześniu do 6,3% r/r wobec 7,2% w sierpniu. Choć nie znamy jeszcze dokładnej struktury danych, wszystko wskazuje, że główną przyczyną obniżenia tempa wzrostu cen żywności była niższa dynamika cen warzyw, związana z efektami wysokiej bazy sprzed roku. W przeciwnym kierunku oddziaływały naszym zdaniem wyższe dynamiki cen owoców oraz mięsa – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska SA.

Ekonomiczny poniedziałek: Co kształtuje ceny żywności?
ekonomiczny poniedziałek
fot. shutterstock

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 05-10-2019, 12:43

– Rok temu we wrześniu mieliśmy do czynienia ze wzrostem inflacji o 0,2% mdm i 1,8% rdr (żywność i napoje bezalkoholowe kolejno 0,6% i 2,3%). Obecnie -0,1% mdm i 2,6% rdr (żywność i napoje bezalkoholowe kolejno -0,2% i 6,3%). Aktualne zmniejszenie dynamiki wzrostu cen żywności może wynikać ze spadku stawek niektórych produktów na przełomie sierpnia (m.in. masło, marchew czy buraki). Należy jednak pamiętać, że baza czyli punkt odniesienia do wcześniej wspomnianych przecen, jest na wysokim poziomie. Zwykle ceny żywności na przełomie roku rosną i nic nie wskazuje na zmianę tej tendencji – komentują analitycy Agro z ING Banku Śląskiego.

– W świetle oszacowanego przez GUS szybkiego szacunku wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych, inflacja we wrześniu wyniosła 2,6% r/r oraz spadła o 0,1% m/m. Jest to wynik o 0,3 pkt proc. niższy niż w sierpniu i lipcu. Za wciąż dość wysoką inflację odpowiada największa kategoria w koszyku, żywność i napoje bezalkoholowe. Ich ceny w horyzoncie rocznym wzrosły o 6,3%, a w horyzoncie miesięcznym spadły o 0,2%. Pojawienie się tańszej żywności sezonowej niż ta z wiosny br. sprzyja stabilizacji cen i z pewnością ulży uboższym gospodarstwom domowym – mówi dr Sonia Buchholtz, ekspertka ekonomiczna Konfederacji Lewiatan.

Co wpływa na ceny warzyw, mięsa, masła i mleka?

– Czerwcowe upały oraz deficyt wody w glebie po zimie negatywnie wpłynęły na plonowanie warzyw gruntowych i niższą produkcję. To spowodowało gwałtowne wzrosty cen tych produktów. Według danych GUS ceny warzyw są znacznie wyższe niż w poprzednim roku (ceny 08.2019 vs. 08.2018) – informują analitycy Agro z ING Banku Śląskiego.

– Obserwujemy również sięgające 30% rdr wzrosty cen wieprzowiny. Wynikają przede wszystkim ze zwiększonego eksportu europejskiego mięsa do Chin, które borykają się z epidemią afrykańskiego pomoru świń. Polska, która z uwagi na występowanie choroby na terenie kraju nie może co prawda wysyłać surowca bezpośrednio do Chin, korzysta jednak z utrzymującego się popytu w Europie i eksportuje na wspólnotowy rynek – dodają analitycy.

Podkreślają, że na podstawie historycznych danych spodziewane są spadki cen żywca wieprzowego w ostatnim kwartale roku, mimo to w kontekście redukcji pogłowia trzody w Azji i wysokiego zapotrzebowania importowego z tego kierunku aktualny poziom cen może się utrzymać.

więcej informacji:

Jakub Olipra RSS ALERT    /    Credit Agricole RSS ALERT    /    ING Bank Śląski RSS ALERT    /    Sonia Buchholtz RSS ALERT    /    Konfederacja Lewiatan RSS ALERT    /    ceny żywności RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT    /    ekonomiczny poniedziałek RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    warzywa RSS ALERT    /    masło RSS ALERT    /    mleko RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.240.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.