Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Ekonomiczny poniedziałek: Jak branża spożywcza mierzy się z wyzwaniami kadrowymi? (wywiad)

O wyzwaniach kadrowych, pozyskiwaniu nowych i utrzymaniu dotychczasowych pracowników rozmawiamy z dr Urszulą Kłosiewicz-Górecką, starszym analitykiem w Zespole Foresightu Gospodarczego w Polskim Instytucie Ekonomicznym.

Ekonomiczny poniedziałek: Jak branża spożywcza mierzy się z wyzwaniami kadrowymi? (wywiad)
ekonomiczny poniedziałek
Urszula Kłosiewicz-Górecka, Polski Instytut Ekonomiczny. Fot. MEATing 2019

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 19-08-2019, 07:44

Z jakimi wyzwaniami kadrowymi mierzyli się producenci żywności w pierwszej połowie 2019 roku?

Pierwsza połowa 2019 r. była dla producentów żywności kolejnym trudnym okresem, jeśli chodzi o pozyskiwanie nowych i utrzymanie dotychczasowych pracowników. Dwa główne problemy producentów żywności to rosnące koszty pracy oraz brak pracowników, przy czym brak rąk do pracy odczuwały również przedsiębiorstwa z pozostałych sektorów gospodarki polskiej. Według danych GUS, w produkcji artykułów żywnościowych w 2017 r. funkcjonowało 16,2 tys. podmiotów (ich liczba systematycznie zmniejsza się) zatrudniając 413,4 tys. osób. W pierwszej połowie 2019 r. większość przedsiębiorstw przemysłu spożywczego borykała się z brakiem rąk do pracy i stale lub okresowo poszukiwała pracowników. 

W jakich branżach najbardziej brakowało pracowników?

Najbardziej brakowało pracowników w przemyśle mięsnym, np. zajmujących się ubojem, masarzy, wykrawaczy, w którym praca nie jest tylko prostym zajęciem fizycznym, ale wymaga określonej wiedzy, umiejętności oraz pewnych zdolności manualnych. Wiele narzędzi, urządzeń i maszyn używanych podczas produkcji wyrobów mięsnych, z racji ich przeznaczenia, można uznać za niebezpieczne, więc umiejętność posługiwania się nimi ma duże znaczenie dla pracownika i jego bezpieczeństwa. Wysokie zapotrzebowanie na pracowników utrzymywało się również w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Duże potrzeby na pracowników do wykonywania relatywnie prostych czynności zgłaszali producenci surowców rolnych w okresie sezonowego zwiększonego zapotrzebowania na pracowników. 

W pierwszej połowie 2019 r. trudną sytuację w zakresie zatrudnienia dodatkowo komplikowała konieczność zatrudnienia dużych grup pracowników na określony okres i to najczęściej na terenach wiejskich, skąd wiele osób w wieku produkcyjnym wyjechało do pracy za granicę. Nie można było liczyć na krajową mobilność pracowników, która w Polsce jest na bardzo niskim poziomie. 

więcej informacji:

ekonomiczny poniedziałek RSS ALERT    /    przemysł spożywczy RSS ALERT    /    branża spożywcza RSS ALERT    /    Urszula Kłosiewicz-Górecka RSS ALERT    /    Polski Instytut Ekonomiczny RSS ALERT    /    PIE RSS ALERT    /    praca RSS ALERT    /    braki kadrowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.175.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.