Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Ekonomiczny poniedziałek: Protekcjonizm - ataki medialne czy już "twarde" ograniczenia? Wywiad z Krzysztofem Pawińskim (wideo)

Coraz więcej krajów UE zaczęło stosować praktyki protekcjonistyczne, na które skarżą się polscy eksporterzy żywności. O skali tego zjawiska rozmawialiśmy podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach z Krzysztofem Pawińskim, prezesem Grupy Maspex Wadowice, która swoje produkty eksportuje na około 50 rynków.

Ekonomiczny poniedziałek: Protekcjonizm - ataki medialne czy już
ekonomiczny poniedziałek
Krzysztof Pawiński, Grupa Maspex Wadowice

Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
Data: 27-05-2019, 00:36

Jednym z kluczowych problemów, który z roku na rok narasta w Unii Europejskiej jest to, że zasady wspólnego rynku, wspólnego handlu, zasada uznania, która jest podstawową zasadą w handlu produktami spożywczymi, zaczynają być coraz bardziej naruszane, co w efekcie powoduje, że praktyki protekcjonistyczne stają się coraz bardziej uciążliwe dla polskich przedsiębiorców. Nasuwa się pytanie, czy z praktyk powiedzmy troszkę wizerunkowych przeszły one niestety w o wiele bardziej niebezpieczny obszar, czyli stosowania specyficznych przepisów prawa na poziomie krajowym, które bardzo utrudniają przedsiębiorcom dostęp do tego rynku oraz w urzędowe kontrole żywności?

Przecież wszyscy doskonale wiedzą, że na protekcjonizmie nikt nie zarobi...

O ocenę zjawiska protekcjonizmu w UE zapytaliśmy Krzysztofa Pawińskiego, prezesa Grupy Maspex Wadowice.

- Patrzymy na to nieciekawe zjawisko z pewnym dystansem - podkreśla. I tłumaczy, że na wielu rynkach, na których działa Maspex, firma jest też wytwórcą lokalnym ze znanymi markami i lokalnymi zakładami, więc protekcjonizm jej niejako nie dotyczy.

- Patrzymy na zjawisko "artykułowanego" protekcjonizmu. Nie mamy jeszcze do czynienia z tym "twardym" protekcjonizmem, czyli taryfami czy ograniczeniami w dostępie do rynków. Na razie są to zachowania o charakterze reputacyjnym i medialnym. Patrzymy na to z niepokojem, ale obawiamy się podbijania emocji także z naszej strony - podkreśla prezes Pawiński.

- Trzeba przyznać, że czasami zaistniały pewne powody do ataku medialnego - mówi. I przypomina incydent z nielegalnym ubojem i wpadkę z drugiej strony - czeską wódkę, która zabijała.

- Nie da się regulacjami sprawić, że wszyscy będą przestrzegać prawa. To, że posiadamy kodeks karny nie oznacza, że nie ma przestępców - podkreśla Krzysztof Pawiński.

- Rozsądna komunikacja i funkcjonowanie na bazie twardych wymogów prawa to jedyna ścieżka, która może doprowadzić do tego, abyśmy mniej mieli tego typu - póki co - emocjonalnych sytuacji - podkreśla.

- Trudno się dziwić, że ktoś kto jest w defensywie i nie ma skali rynku, sięga po tego typu medialne narzędzia. Mam nadzieję, że są one nieskuteczne i nastąpi "opamiętanie" w szerzeniu tego zjawiska. Głęboko wierzę, że ten "miękki" protekcjonizm nie przerodzi się w "twardy" - mówi prezes Maspeksu.

Zapytaliśmy Krzysztofa Pawińskiego także o wpływ obecnych praktyk na wielkość i wartość eksportu polskiej żywności. Obecne statystyki pokazują, że utrzymujemy swoje pozycje na kluczowych rynkach.

- Eksport artykułów spożywczych do Czech, na Słowację i w kierunku Europy Środkowej stale rośnie wartościowo - podkreśla.

- Mamy produkty wysokiej jakości i o dobrym stosunku ceny do jakości. Nie sądzę, aby obecne praktyki i incydenty odciskały piętno na eksporcie. Nie mniej na pewno są pewną przeszkodą i wpływają na okresy wyhamowania, których lepiej byłoby nie mieć - podsumowuje Krzysztof Pawiński.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ekonomiczny poniedziałek RSS ALERT    /    Krzysztof Pawiński RSS ALERT    /    Maspex RSS ALERT    /    Maspex rynki zagraniczne RSS ALERT    /    Maspex ekport RSS ALERT    /    protekcjonizm RSS ALERT    /    protekcjonizm w UE RSS ALERT    /    EEC 2019 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.217.40
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.