Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci: Samo ukończenie studiów dla pracodawcy liczy się coraz mniej

  • Autor: PAP
  • Data: 09-04-2017, 09:41

Znający języki obce, zmotywowany, odpowiedzialny oraz mający specjalistyczną wiedzę i znajomość branży – taki według pracodawców powinien być idealny absolwent uczelni wyższych. Zdaniem ekspertów sam fakt ukończenia studiów liczy się już coraz mniej.

Raport pt. "Oczekiwania pracodawców wobec absolwentów uczelni wyższych" opublikowało właśnie Biuro Karier Uniwersytetu Śląskiego. Badania przeprowadzono na przełomie 2015 i 2016 r. na podstawie ankiet. Wypełniło je 158 pracodawców z całej Polski, z których ostateczną próbę badawczą stanowiło 124.

"Z naszego raportu wynika, że większość pracodawców wymaga od swoich pracowników albo kandydatów do pracy znajomości języków obcych oraz pewnych umiejętności miękkich i cech osobowości. To m.in. motywowanie siebie oraz odpowiedzialność. Duże znaczenie mają też umiejętności i wiedza specjalistyczna oraz znajomość branży" - powiedziała PAP kierownik Biura Karier UŚ Agnieszka Dunaj.

Jej zdaniem wyniki raportu potwierdzają tendencje obserwowane przez badaczy w ostatnich latach. "Jeśli weźmiemy pod uwagę sytuację sprzed dziesięciu lat, wtedy większe znaczenie miało to, że ktoś po prostu skończył studia, czyli liczył się sam poziom wykształcenia. Dzisiaj pracodawcy najczęściej poszukują kandydatów ze specyficzną wiedzą i umiejętnościami; nie wystarczy tylko ukończyć studiów" - mówiła.

Podkreśliła również, że w ostatnich latach w oczach pracodawców coraz bardziej zyskują pewne cechy osobowości i kompetencje miękkie - takie jak komunikatywność, umiejętność współpracy, odpowiedzialność, systematyczność, opanowanie czy odporność na stres.

"Wielu pracodawców potwierdza, że pewnych umiejętności twardych łatwiej się nauczyć np. na szkoleniach, natomiast z umiejętnościami miękkimi już nie jest tak łatwo; dlatego są one tak pożądane. Te kompetencje z pewnością będą ważne również w następnych latach. Widzimy też, że coraz istotniejsze są umiejętności techniczne związane np. z myśleniem analitycznym czy obsługą specjalistycznych programów komputerowych" - dodała.

Uczestnicy badania odpowiadali w ankiecie na pytania dotyczące m.in. aspektów związanych ze sposobami rekrutacji, pożądanymi umiejętnościami, kompetencjami i cechami związanymi z osobowością kandydata - z podziałem na siedem grup kierunków wykładanych na uczelniach wyższych. To kierunki administracyjno-prawne, ekonomiczne, społeczne, ścisłe, humanistyczne, biologiczno-przyrodnicze i artystyczne.

We wszystkich tych kategoriach bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na wynik rekrutacji była znajomość języków obcych. Dunaj zaznaczyła jednak, że choć kiedyś wystarczyła tylko dobra znajomość języka angielskiego, to dziś "standardem jest język angielskie plus jeszcze jakiś język obcy".

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 567) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH