REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksperci: Sytuacja na rynku surowców zmusi producentów żywności do wprowadzenia nowych strategii zakupowych

  • Autor: pr/portalspozywczy.pl
  • Data: 11-03-2011, 11:44

- Powszechnie panuje opinia, że rynek spożywczy jest najbardziej odporny na wahania gospodarcze, bo związany jest z artykułami potrzeby fizjologicznej wg piramidy potrzeb Maslowa. I pewnie jest w tym dużo prawdy, gdyby nie działalność spekulacyjna na rynku surowców rolnych i rynku surowców opakowaniowych - mówi Magdalena Janaczek, specjalista ds. rozwoju biznesu Kerkhoff Consulting Eastern Europe.

REKLAMA

Zdaniem ekspertów z firmy Kerkhoff złe warunki pogodowe i większy popyt niż podaż rzeczywiście podbijają ceny surowców. - Popyt na konkretne surowce spowodował kurczenie się rynku ich dostaw, a zmiany na rynkach zaopatrzeniowych, występującece dotychczas w dużych odstępach czasu, są coraz intensywniejsze i przyjęły charakter globalny. Istotna jest rosnąca konsumpcja w Indiach i Chinach (według danych Agra Europe w ciągu kolejnych 20 lat Indie będą konsumować dwukrotnie więcej niż obecnie, a Chiny wkrótce będą spożywać więcej cukru niż Unia Europejska). Obecne poziomy wzrostów są jednak skutkiem działania tzw. non commercials, spekulujących wzrosty - tłumaczy Magdalena Janaczek.

Z punktu widzenia firmy optymalizującej zakupy, najlepszym rozwiązaniem dla producentów w branży spożywczej było zawieranie umów ramowych na dostawy konkretnych produktów. - To też doradzamy naszym klientom. Pozwala ona na uregulowanie warunków współpracy z dostawcą (płatności, warunki dostaw, specyfikacjie). Umożliwia także analizę i negocjacje poszczególnych elementów cen (surowiec, transport, koszty dodatkowe). Brak śledzenia wartości indeksu surowca pozostawia dużo miejsca dla dostawców na manipulacje. Przed zawarciem umowy ramowej istotne jest skorelowanie zakupów z planowaniem zapotrzebowania (ale też z uwzględnieniem częstotliwość dostaw, wielkość partii, dekompozycja ceny -odpad, pakownia) - mówi Sławomir Konstanciuk, konsultant Kerkhoff Consulting Eastern Europe.


Producenci takich wyrobów, jak np. czekolada mogli ponadto korzystać z instrumentów pochodnych rynków towarowych lub finansowych. Są idealnym narzędziem do zarządzania ryzykiem.

Z punktu widzenia Kerkhoff Consulting zaopatrzenie w branży spożywczej będą w najbliższym czasie warunkować takie czynniki, jak: rosnące koszty energii, oligopole dostawców, zindywidualizowane zapotrzebowanie zakupowe, kurczenie się rynków surowcowych, lokalizacja zaopatrzenia, biotechnologia, zmiany polityczne i ustawodawstwo.

- Wszystkie wyżej wymienione wyzwania zmuszą producentów wyrobów spożywczych w kolejnych 5-10 latach do wprowadzenia nowych strategii zakupowej. Zmiany klimatyczne, zindywidualizowane potrzeby surowcowe, biotechnologia zmienią zapotrzebowanie na surowce do produkcji - podsumowuje Magdalena Janaczek.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • CHŁOP Z WOŁYNIA 18-03-2011, 09:56:
Dobry tekst zgadzam się w100 procentach

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 305) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH