REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Badania laboratoryjne są elementem systemu HACCP

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-03-2013, 14:31
Ekspert: Badania laboratoryjne są elementem systemu HACCP
Milena Zielińska, Kierownik ds. Rozwoju Certyfikacji Wyrobów TÜV Rheinland Polska

Regularne badania laboratoryjne są elementem i dowodem właściwie funkcjonującego systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności HACCP. Prewencyjne badania sprzyjają oszczędności działań i środków, zapobiegają nieprawidłowościom zanim te wystąpią - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Milena Zielińska, Kierownik ds. Rozwoju Certyfikacji Wyrobów TÜV Rheinland Polska.

REKLAMA

Podkreśla, że sukces każdej organizacji wymaga stabilnego podłoża, opartego na uczciwym działaniu zgodnym z wymaganiami prawa, odpowiedniej kontroli jakości oraz z zasadami systemu HACCP.

Nieprzestrzeganie obowiązujących przepisów prawnych, jak również wprowadzanie do obrotu żywności szkodliwej lub niebezpiecznej skutkuje sankcjami karnymi zawartymi w Ustawie o bezpieczeństwie żywności w Dziale VII (Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze). Artykuł 95 powyższej Ustawy wskazuje, iż w przypadku szkody wyrządzonej przez środki spożywcze odpowiedzialność za tę szkodę ponosi podmiot działający na rynku spożywczym na zasadach określonych w przepisach Kodeksu cywilnego dotyczących odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. Ustawa o bezpieczeństwie żywności precyzuje również przepisy karne i kary pieniężne za wprowadzanie do obrotu środków spożywczych szkodliwych dla zdrowia lub życia człowieka (Dział VIII, Art. 96) - mówi Milena Zielińska.

Brak bieżącego monitorowania przez producentów żywności może mieć bardzo negatywne konsekwencje. Producenci, którzy nie wykonują badań laboratoryjnych przede wszystkim nie mogą być pewni jakości i trwałości swoich artykułów. Wyniki badań laboratoryjnych mogą wskazać potrzebę skorygowania procesu produkcyjnego oraz identyfikacji źródła zakażenia lub zanieczyszczenia produktu. Analizy laboratoryjne produktów dają również producentowi informację na temat rzeczywistej jakości surowców użytych do produkcji finalnych produktów. Wyniki badań usprawniają również przebieg audytów odbiorców i kontrole urzędowe. W przypadku roszczeń, reklamacji lub ewentualnego zatrucia pokarmowego pozytywne wyniki badań są dowodem prawidłowego przebiegu procesu produkcji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH