Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert Cid Lines : Dotychczasową termiczną metodę sterylizacji zastąpimy metodą dezynfekcji chemicznej

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 25-05-2011, 14:59

- Nowe rozwiązanie będzie zdecydowanie bardziej ekonomiczne i wygodne niż te dotychczas znane w branży spożywczej - mówi Łukasz Kowalski, audytor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w firmie Cid Lines Polska.

Produkt będzie dostępny w postaci koncentratu i nie będzie wymagał spłukiwania.
- W Cid Lines, firmie która oferuje swoje produktu w ponad 84 krajach na świecie wymieniamy się nie tylko doświadczeniami, nowymi możliwymi zastosowaniami produktów z kolegami z Belgii, Francji czy np. Niemiec ale także rozmawiamy na tematy technologii i jakości mycia. Poziom higieny i jej świadomość w wielu Polskich zakładach nie odbiega, a nawet ośmielił bym się powiedzieć, że jest na wyższym poziomie niż w innych zakładach UE. Ciekawym jest fakt, iż wśród wielu rodzimych zakładów mało popularne są produkty o pojedynczej funkcji, mycia lub dezynfekcji. Wyparte one zostały przez preparaty typu „2 w 1" - mówi Łukasz Kowalski.

Zdaniem eksperta nadal często popełnianym przez firmy produkujące żywność błędem jest oddelegowywanie do procesu mycia i dezynfekcji ludzi z „przypadku".

- Osoby te nie posiadają odpowiedniej wiedzy, doświadczenia a także bardzo często także nie są odpowiednio przeszkolone. Błędnie przyjęło się, że do tych czynności nie potrzeba wykwalifikowanych i wyszkolonych ludzi - dodaje ekspert.

Najbardziej typową usługą outsourcingową dla branży w jakiej Cid Lines funkcjonuje są usługi utrzymania higieny.

- Sami nie oferujemy tej usługi, skupiamy się na doradztwie i pomocy dla firm wykonującym profesjonalnie tego typu usługi. Usługą outsourcingową, którą wprowadziliśmy do naszej oferty jest zamgławianie w zakładach spożywczych. Nie było dla nas to trudne zadanie, przenieśliśmy doświadczenia z branży rolnej, gdzie zamgławianie termiczne jest podstawową metodą dezynfekcji - mówi Łukasz Kowalski.

W zakładach spożywczych wykorzystuje się inny typ urządzeń, tzn. zamgławiacze elektryczne. Metoda ta jest uzupełnieniem tradycyjnych metod dezynfekcji. Jest to także w wielu przypadkach rozwiązanie problemów z mikrobiologią na zakładzie, gdzie te tradycyjne metody dezynfekcji z różnych powodów się nie sprawdzają.

- Usługowa dezynfekcja poprzez zamgławianie cieszy się dużym zainteresowaniem. Z pewnością jest to związane z kosztem zakupu urządzenia, które aby było skuteczne powinno posiadać odpowiednią wydajność i parametry. Koszt takiego urządzenia wynosi około 14.000 zł, biorąc pod uwagę, iż metody tej nie stosuje się na co dzień zakup urządzenia dla nie jednego zakładu przetwórstwa spożywczego może zwrócić się dopiero po 1,5 roku. Oczywiście na rynku są dostępne tańsze urządzenia, ale ich wydajność i parametry - w szczególności wielkość kropli pozostawiają wiele do życzenia. Na co dzień dysponujemy urządzeniem, którego wielkość kropli wynosi poniżej 14 mikronów. Dzięki temu skuteczność zabiegu jest na bardzo wysokim poziomie. Wydajność na poziomie 2,6 litra/h powoduje, że sama usługa nie trwa zbyt długo - mówi ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 163) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH