Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Czeka nas dalsza polaryzacja rynku certyfikacji

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-01-2013, 14:39
Ekspert: Czeka nas dalsza polaryzacja rynku certyfikacji

W najbliższej przyszłości możemy spodziewać się dalszej polaryzacji rynku certyfikacji. Na poziomie krajowym: spodziewam się nowych systemów branżowych (specyficznych) oraz nowych jednostek certyfikacyjnych, co spowoduje wzrost konkurencji i spadek cen na rynku usług certyfikacyjnych - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jacek Łasak, Audytor Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Bureau Veritas Certification Polska.

Natomiast na poziomie wspólnotowym: będą pojawiały się nowe systemy (normy) tzw. „publiczne" typu ISO/EN, zarządzane przez fundacje „non profit". Z drugiej strony, będą się również pojawiać standardy (i certyfikaty) prywatne, zarządzane przez organizacje nastawione na zysk (typu „profit").

Zaznacza, że aktualnie, w branży rolno-spożywczej organizacje posiadają następujące certyfikaty (wymienione w kolejności alfabetycznej): BRC, FSSC, GLOBALGAP, HACCP, IFS, ISO 22000, ISO 9001 oraz własne systemy zarządzania (np NQMS, IGEA), z których niektóre również podlegają certyfikacji.

Zdaniem Jacka Łaska, możemy zaobserwować kilka grup certyfikatów jakościowych. System FSSC został opracowany i jest teraz promowany przez CIAA (Confederation of the Food and Drink Industries of the European Union). Ten rodzaj certyfikatu stosowany jest przez duże organizacje z silną pozycja na rynku (np. Danone, Nestle, Kraft Foods, Unilever) jak również przez ich dostawców. System FSSC wspierany jest przez producentów produktów spożywczych, szczególnie w przypadku producentów półproduktów do dalszego przerobu.

Certyfikaty IFS, BRC, GLOBALGAP wymagane są przez dystrybucję, a szczególnie w przypadku dostawców tzw. „marki własnej". Właścicielem znaku certyfikacji są w tych przypadkach podmioty prywatne, działające na zasadach „non profit".

Certyfikaty branżowe np. ekologiczne, EFISC, GMP+, skierowane są do danej branży lub związane ze specyficzną metodą wytwarzania. Spodziewam się rozwoju tego typu certyfikacji „branżowej" („specyficznej").

Szczególnym przypadkiem jest certyfikat „GMP+" stosowany na rynku producentów pasz: system certyfikacji GMP+ zarządzany jest przez organizację prywatną, ale nastawioną na zysk („profit").

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH