Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Dodatki do żywności to kompromis między producentem a konsumentem

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 21-05-2013, 12:33
Ekspert: Dodatki do żywności to kompromis między producentem a konsumentem

Statystyki wykazują, że zrozumienie pojęcia dodatków do żywności jest wciąż stosunkowo niskie. Pytając przypadkowych konsumentów o znaczenie dodatków do żywności w produktach spożywczych w pierwszej kolejności usłyszymy negatywne określenia. - Dodatki kojarzone są z chemią w produkcie, substancją szkodliwą czy nawet z trucizną - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Milena Zielińska, Kierownik ds. Rozwoju Certyfikacji Wyrobów TÜV Rheinland Polska.

Z ostatnich badań zleconych przez Europejskie Biuro ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Dyrekcję Generalną Ochrony Zdrowia i Konsumentów Komisji Europejskiej (DG SANCO) wynika, że około 50 proc. ankietowanych uważa, że ekonomiczne interesy producentów mogą przeważać nad troską o zdrowie konsumentów - dodaje Milena Zielińska. 
Zmiana nawyków żywieniowych skłania konsumentów do zakupów produktów wysoko przetworzonych, półproduktów oraz produktów z długim terminem przydatności do spożycia. Jednocześnie oczekują oni, że produkty będą wole od wszystkich „E". Pojawia się zatem pewna niekonsekwencja w oczekiwaniach. Konsumenci poszukują żywności, która będzie jednocześnie tania, wysokiej jakości oraz z długimi terminami przydatności.

Z punktu widzenia producenta czy dystrybutora żywności nie tylko aspekt ekonomiczny ma znaczenie. Do używania substancji dodatkowych skłaniają ich także oczekiwania rynku i konsumentów. W dobie szerokiej dostępności produktów, wytwórcy starają się tak zaprojektować technologię i recepturę w taki sposób, aby produkty przez nich oferowane miały przydatność do spożycia, pozwalającą na ich sprzedaż mimo dużej liczby alternatywnych wyrobów. Produkt wolny od dodatków typu konserwanty, stabilizatory, polepszacze, emulgatory, przeciwutleniacze często ma krótszy termin przydatności i tym samym może nie zostać sprzedany przed upływem ważności produktu.

Dodatki do żywności mają wpływ nie tylko na jej trwałość, ale również na szereg parametrów organoleptycznych takich jak smak, zapach, barwa, konsystencja. Załącznik nr 1 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 18 września 2008 wymienia 27 funkcji technologicznych dozwolonych substancji dodatkowych. Ważne w tym kontekście jest także Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r w sprawie znakowania środków spożywczych. Nadrzędną zasadą w zakresie znakowania opisaną w powyższym rozporządzeniu jest podawanie nazwy lub numeru E substancji dodatkowej oraz jej zasadniczej funkcji technologicznej. Przykładowo lecytyna sojowa na opakowaniu wyrobu czekoladowego powinna być określona następująco: lecytyna sojowa - emulgator lub E 322 - emulgator.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 20-02-2016, 23:34:
E-dodatki do żywności w aplikacji dostępne w Google Play
by Artmetic.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH