REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Klastry spożywcze są dyskryminowane przy próbach pozyskania funduszy unijnych

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-04-2012, 13:24
Ekspert: Klastry spożywcze są dyskryminowane przy próbach pozyskania funduszy unijnych
Bogusław Barański, były dyrektor zarządzający Polskiego Klastra Mięsnego oraz Klastra Polska Wędlina

- Z moich doświadczeń wynika, że spora cześć inicjatyw klastrowych głównej korzyści upatruje w pozyskaniu funduszy unijnych. Fakt niepowodzenia w pozyskaniu środków unijnych najczęściej był dla takich inicjatyw sygnałem, że nie warto dalej angażować własnych sił i środków w klaster - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Bogusław Barański, ekspert rynku spożywczego, były dyrektor zarządzający Polskiego Klastra Mięsnego oraz Klastra Polska Wędlina.

REKLAMA

Tymczasem - jak komentuje Bogusław Barański, obecnie kwestia legislacji związanej z dofinansowaniem klastrów z funduszy unijnych pozostawia wiele do życzenia. Głównie chodzi tu o Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka i Program Operacyjny Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Jego zdaniem klastry spożywcze są generalnie dyskryminowane w PO IG, jako z założenia inicjatywy sektora o niskim poziomie innowacyjności. - Klastry spożywcze nie są w ogóle wspierane przez PROW 2007-2013. Ponadto przy rozpatrywaniu wniosków, nadmierna waga jest przywiązywana do aspektów formalnych, kosztem oceny merytorycznej projektu klastra (o aspektach nieformalnych też warto tu wspomnieć) - dodaje ekspert.

- Jeśli dojdzie do zasadniczych zmian w kryteriach i zasadach przydzielania wsparcia w nowej edycji funduszy unijnych na lata 2014-2020 - konkretnie myślę tu zarówno o POIG, jak i PROW - to może jeszcze da się uratować ideę klastrów, jako realnej alternatywy dla upadku lub przejmowania małych i średnich przedsiębiorstw. Jeśli natomiast nie będzie mądrych i przemyślanych instrumentów wsparcia, które z jednej strony będą pomagać, ale z drugiej strony wymagać rzeczywistych efektów biznesowych, to lepiej nie mydlić dalej oczu trochę przereklamowanym pojęciem "klaster" - podsumowuje Bogusław Barański.

Czytaj także: Prezes Peklimaru o Polskim Klastrze Mięsnym: Połączony potencjał firm daje przesłanki do odważniejszego działania

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH