REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Na razie nie będzie nowych wersji standardów spożywczych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 07-01-2013, 14:40
Ekspert: Na razie nie będzie nowych wersji standardów spożywczych
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

Po zeszłorocznym „boom'ie" na wprowadzanie nowych wersji standardów spożywczych, takich jak BRC Food, IFS Food, IFS Logistic i GLOBALG.A.P. w tym roku nastąpi większy spokój w tym zakresie. W związku z czym będzie się można skupić na doskonaleniu wdrożonych systemów wg nowych wymagań. Wszyscy, zarówno certyfikowane organizacje, jak i audytorzy jednostki certyfikującej, mają już większe doświadczenie w pracy z nowymi wydaniami standardów, które na pewno zostanie wykorzystane podczas kolejnych ocen - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

REKLAMA

Zgodnie z założeniami standardów BRC, czy IFS oddalamy się od szczegółowego badania dokumentacji na rzecz większego nacisku na weryfikację procesów technologicznych, produkcyjnych, infrastruktury i weryfikację skuteczności działania procedur i instrukcji w praktyce. W dalszym ciągu będziemy koncentrować się na określaniu źródłowych przyczyn wystąpienia niezgodności, i poza korektami, dokładnie analizowane będą działania korygujące, podejmowane w celu zapobiegania wyśpąpieniu nieprawidłowości w przyszłości.

Pod tym kątem większy nacisk na analizę ryzyka różnych niepożądanych sytuacji kładzie także GLOBALG.A.P. Szczególnie pod lupę będą brane pozostałości substancji aktywnych występujących w środkach ochrony roślin. Obecnie nie wystarczy wykazanie braku przekroczeń minimalnych dozwolonych poziomów pozostałości pestycydów w wynikach badań laboratoryjnych. Istotne jest, aby zrobić analizę przyczyny występowania pozostałości każdej substancji aktywnej, wykazanej w wynikach badań, nawet jeśli dozwolony poziom nie został przekroczony. Jest to dość duża zmiana w podejściu do oceny zgodności tego etapu w produkcji rolnej i na pewno może przysporzyć więcej pracy certyfikowanym producentom.

Poważna zmiana może także wystąpić w zakresie certyfikacji produkcji ekologicznej. Zgodnie z nowymi wytycznymi, w tym roku jednostki certyfikujące będą zobligowane do przeprowadzenia znacznie większej liczby inspekcji niezapowiedzianych i do pobrania większej liczby próbek do badań laboratoryjnych u certyfikowanych producentów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH