Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert o aferze z koniną: Producenci błędnie znakujący żywność narażeni na roszczenia odszkodowawcze

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 22-02-2013, 12:56

Jak dotąd potencjalnych źródeł koniny oznakowanej jako wołowina doszukiwano się w Polsce i Rumunii. Jeśli okazałoby się, że polski producent błędnie oznakował swój produkt, powinien liczyć się z roszczeniami odszkodowawczymi, które będą dotyczyć zarówno rzeczywiście poniesionej szkody, jak i utraty obecnych i przyszłych zysków jego klienta - tłumaczy Edyta Dubikowska, radca prawny z kancelarii Squire Sanders Święcicki Krześniak sp.k.

Błędne oznakowanie koniny jako wołowiny, które wykryto najpierw w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji i Szwecji, a którego skutki odczuwalne są obecnie w 16 państwach członkowskich UE, doprowadziło do wielomilionowych strat związanych z wycofywaniem produktów z półek sklepowych i magazynów. 13 lutego 2013 roku w Brukseli odbyło się nadzwyczajne spotkanie ministrów z 27 państw członkowskich w celu przedyskutowania środków wyjątkowych mających rozwiązać ten nowy kryzys żywieniowy.

Jak tłumaczy Edyta Dubikowska, znakowanie żywności podlega ścisłym regulacjom prawa europejskiego. - Artykuł 8 Rozporządzenia WE Nr 178/2002 stanowi, że prawo żywnościowe UE musi być nakierowane na ochronę interesów konsumentów i powinno stanowić podstawę dokonywania przez nich świadomego wyboru poprzez zapobieganie "oszukańczym lub podstępnym praktykom", "fałszowaniu żywności" oraz wszelkim innym praktykom mogącym wprowadzać konsumenta w błąd. Dodatkowo, artykuł 16 tego samego rozporządzenia stanowi, że etykietowanie, reklama i prezentacja żywności lub pasz, z uwzględnieniem ich kształtu, wyglądu lub opakowania, używanych opakowań, sposobu ułożenia i miejsca wystawienia oraz informacji udostępnionych na ich temat w jakikolwiek sposób, nie może wprowadzać konsumentów w błąd - mówi ekspertka z kancelarii Squire Sanders Święcicki Krześniak sp.k.

Dodaje, że zasady te są potwierdzone i doprecyzowane w Dyrektywie 2000/13/WE, którą wkrótce ma zastąpić Rozporządzenie 1169/2011. - Zgodnie z tym ostatnim, oznakowanie i stosowane metody mają być takie, by nie wprowadzać kupującego w błąd w istotnym stopniu, zwłaszcza co do charakterystyki artykułów żywnościowych, a w szczególności ich rodzaju, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, pochodzenia, sposobu wytworzenia lub produkcji. Nad zachowaniem tych standardów czuwa Dyrekcja Generalna Komisji Europejskiej do spraw Zdrowia i Konsumentów (SANCO) oraz odpowiednie władze krajowe, których zadaniem jest ich wprowadzenie w danym kraju członkowskim - mówi Edyta Dubikowska.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH