Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert o aferze z koniną: Producenci błędnie znakujący żywność narażeni na roszczenia odszkodowawcze

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 22-02-2013, 12:56

Jak dotąd potencjalnych źródeł koniny oznakowanej jako wołowina doszukiwano się w Polsce i Rumunii. Jeśli okazałoby się, że polski producent błędnie oznakował swój produkt, powinien liczyć się z roszczeniami odszkodowawczymi, które będą dotyczyć zarówno rzeczywiście poniesionej szkody, jak i utraty obecnych i przyszłych zysków jego klienta - tłumaczy Edyta Dubikowska, radca prawny z kancelarii Squire Sanders Święcicki Krześniak sp.k.

Błędne oznakowanie koniny jako wołowiny, które wykryto najpierw w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji i Szwecji, a którego skutki odczuwalne są obecnie w 16 państwach członkowskich UE, doprowadziło do wielomilionowych strat związanych z wycofywaniem produktów z półek sklepowych i magazynów. 13 lutego 2013 roku w Brukseli odbyło się nadzwyczajne spotkanie ministrów z 27 państw członkowskich w celu przedyskutowania środków wyjątkowych mających rozwiązać ten nowy kryzys żywieniowy.

Jak tłumaczy Edyta Dubikowska, znakowanie żywności podlega ścisłym regulacjom prawa europejskiego. - Artykuł 8 Rozporządzenia WE Nr 178/2002 stanowi, że prawo żywnościowe UE musi być nakierowane na ochronę interesów konsumentów i powinno stanowić podstawę dokonywania przez nich świadomego wyboru poprzez zapobieganie "oszukańczym lub podstępnym praktykom", "fałszowaniu żywności" oraz wszelkim innym praktykom mogącym wprowadzać konsumenta w błąd. Dodatkowo, artykuł 16 tego samego rozporządzenia stanowi, że etykietowanie, reklama i prezentacja żywności lub pasz, z uwzględnieniem ich kształtu, wyglądu lub opakowania, używanych opakowań, sposobu ułożenia i miejsca wystawienia oraz informacji udostępnionych na ich temat w jakikolwiek sposób, nie może wprowadzać konsumentów w błąd - mówi ekspertka z kancelarii Squire Sanders Święcicki Krześniak sp.k.

Dodaje, że zasady te są potwierdzone i doprecyzowane w Dyrektywie 2000/13/WE, którą wkrótce ma zastąpić Rozporządzenie 1169/2011. - Zgodnie z tym ostatnim, oznakowanie i stosowane metody mają być takie, by nie wprowadzać kupującego w błąd w istotnym stopniu, zwłaszcza co do charakterystyki artykułów żywnościowych, a w szczególności ich rodzaju, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, pochodzenia, sposobu wytworzenia lub produkcji. Nad zachowaniem tych standardów czuwa Dyrekcja Generalna Komisji Europejskiej do spraw Zdrowia i Konsumentów (SANCO) oraz odpowiednie władze krajowe, których zadaniem jest ich wprowadzenie w danym kraju członkowskim - mówi Edyta Dubikowska.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 137) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH