Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Ekspert o podwójnej jakości produktów: Praktyka pokaże, jak nowe przepisy będą realizowane 

17 kwietnia Parlament Europejski poparł przepisy zakazujące sprzedaży produktów podwójnej jakości. – Podwójne standardy żywności dotyczą dwóch obszarów – żywności i produktów chemii gospodarczej. Dobrze, że Komisja Europejska zajęła się tą sprawą, ale szkoda, że to tak długo trwało – mówi serwisowi portalspozywczy.pl dr Andrzej Faliński, prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego.

Ekspert o podwójnej jakości produktów: Praktyka pokaże, jak nowe przepisy będą realizowane 
dr Andrzej Faliński, prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego

Przypomnijmy, zgodnie z nowymi przepisami produkty sprzedawane pod tą samą marką i w takim samym opakowaniu powinny mieć jednakowy skład. Przepisy powstały, bo wiele krajów Europy Środkowej i Wschodniej wskazuje, że na ich terenie sprzedawana jest żywność gorszej jakości niż w zachodniej Europie. Zgodnie z przyjętymi przepisami firmy będą musiały albo ujednolicić skład produktów sprzedawanych w UE, albo zmienić nazwę produktów. 

– Rozwiązanie, które komisja zaproponowała jest rozwiązaniem pozytywnym i dobrym, chociaż moim zdaniem powinny być wyraźniej określone kompetencje organów krajowych kontroli nadzoru nad rynkiem – mówi dr Andrzej Faliński, prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego. 

– Uważam, że praktyka rynku oraz praktyka funkcjonowania urzędów nadzoru wykażą, jak ten przepis będzie się sprawdzał – tłumaczy ekspert. 

– Jeśli chodzi o produkty spożywcze, z mocy prawa europejskiego powinny być nienaruszalne istotne kwestie dotyczące wartości zdrowotnych, odżywczych i recepturowych – dodaje. 

Tłumaczy, że różnice mogą dotyczyć takich kwestii jak smak. – Na przykład czekolada w Polsce, Niemczech czy Hiszpanii może się różnić smakiem, ponieważ są to sprawy kulturowe. Jest to kwestia gustu, innego smaku w danych krajach – wyjaśnia Andrzej Faliński. 

– Dlatego te składniki, które wpływają na rdzeniową jakość produktów spożywczych, powinny być dokładnie takie same, a te składniki, które mogą różnić się ze względu na inne smaki, mogą być inne, ale produkt powinien być dokładnie opisany – mówi ekspert. 

Zauważa, że czasem producent tworzy produkt spożywczy z innych składników latem, a z innych jesienią i zimą i powinien mieć do tego prawo, aby nie przerywać ciągłości produkcji. – Tylko te informacje też powinny być podane na opakowaniu takiego produktu – dodaje. 

Tłumaczy, że konsument nie może być wprowadzany w błąd oraz że trzeba wyraźnie odnieść się do przepisów jakości i bezpieczeństwa żywności. – Ponadto działanie ze strony władzy publicznej to trochę za mało. Powinny być również realizowane działania organizacji biznesowych, które wzajemnie będą sobie patrzyły na ręce. Praktyka pokaże, jak te przepisy będą realizowane – podsumowuje Andrzej Faliński.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.240.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.