Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: O rodzaju certyfikatu jakościowego decydują odbiorcy

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-02-2013, 14:30
Ekspert: O rodzaju certyfikatu jakościowego decydują odbiorcy

Często pada pytanie, który certyfikat dedykowany branży spożywczej jest lepszy i który wybrać: BRC, FSSC, HACCP IFS, ISO 22000, ISO 9001? W praktyce takie pytanie nie zawsze jest zasadne. Organizacje kierują się zwykle wymaganiami klientów i często postawione są przed jednoznacznym zapisem w umowie - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jacek Łasak, Audytor Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Bureau Veritas Certification Polska.

Wyjątkiem jest sytuacja, gdy organizacja ma na tyle silną pozycję na rynku, że może samodzielnie wybrać rodzaj certyfikatu i swoją decyzję narzucić odbiorcom: mamy już certyfikat FSSC (ISO 22000) i innego (dodatkowego np. IFS, BRC) nie zamierzamy wdrażać. Takie sytuacje zdarzają się, choć rzadko.

Jak już wspomniałem, certyfikacja jest elementem rynku certyfikacji a usługa certyfikacji stała się produktem. Podlega prawom rynku, które wyglądają następująco: produkt (certyfikat) bardziej wspierany, z większym budżetem na promocję wypiera produkt (certyfikat) mniej promowany, z mniejszym budżetem. Nie zawsze oznacza to, że najlepszy system certyfikacji wypiera gorszy - mówi Jacek Łasak.

Jeżeli organizacja nie musi mieć certyfikatu, to zwykle nie ubiega się o jego uzyskanie certyfikatu, gdyż nie widzi wyraźnych korzyści w krótkim czasie. Podkreśla jednak, że certyfikacja to jednak kosztowna inwestycja i musi się zwrócić w dającej przewidzieć się przyszłości. Brak certyfikatu nie oznacza oczywiście braku systemu zarządzania w organizacji, niemniej jednak - bez certyfikacji nie można potwierdzić, ze system ten funkcjonuje prawidłowo.

Certyfikat posiadają wszystkie, które muszą: małe, średnie, duże, jednozakładowe i wielozakładowe, narodowe, rodzinne, korporacje międzynarodowe, jednym słowem - każdy rodzaj organizacji. Podobnie, jeśli chodzi o branże: systemy certyfikowane posiadają wszystkie organizacje w łańcuchu dostaw żywności począwszy od tzw. produkcji podstawowej (np. sadownicy, producenci żywca), a kończąc na magazynach centralnych sieci handlowych. Zdecydowanie najwięcej jest organizacji zajmujących się produkcją wyrobów gotowych do spożycia oraz półproduktów do dalszego przerobu. Jedynym wyjątkiem jest sprzedaż detaliczna: sieci handlowe zwykle nie ubiegają się o certyfikaty, ponieważ aktualnie nie muszą tego robić. Być może w najbliższej przyszłości ulegnie to zmianie w związku z powstaniem systemu zarządzania RAS (Retail Audit Standard), który dostosowany jest do specyfiki super i hipermarketów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 479) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH