Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert o rozwoju Food Defence

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-06-2013, 13:46
Ekspert o rozwoju Food Defence
Barbara Szyperko-Wojnarowicz, Audytor Wiodący TUV Rheinland

Food Defense, czyli obrona żywności to ochrona produktów żywnościowych przed zamierzonym skażeniem czynnikami biologicznymi, chemicznymi, fizycznymi lub radiologicznymi. - Obrona żywności to ochrona przed celowym działaniem, celowym skażeniem środków spożywczych przez ludzi, np. wyobcowanych lub niezadowolonych pracowników, osoby z którymi firmę łączą pewne zależności, np. dostawcy, podwykonawcy, ale również osoby, które nie są powiązane z firmą - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Barbara Szyperko-Wojnarowicz, Audytor Wiodący TUV Rheinland.

Food Defence, jest to definicja stosowana przez USDA, czyli Amerykański Departament Rolnictwa. Wskazuje to na genezę powstania niniejszego określenia. Konieczność podjęcia działań w tym zakresie została zauważona już wiele lat temu zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w UE, ale dopiero w wyniku wydarzeń z 2001 roku podjęto intensywne prace w tym kierunku. - Temat ten nie jest zupełnie nowy. W Polsce już kilka lat temu firmy sprzedające swoje produkty na terenie Stanów Zjednoczonych musiały podejmować pewne działania w tym zakresie. Punktem zwrotnym stało się opublikowanie na początku 2012 roku szóstego wydania Standardu IFS Food. Dla przedsiębiorstw, które pragnęły zdobyć certyfikat IFS lub kontynuować certyfikację zagadnienia te stały się koniecznością. Jednakże w okresie obowiązywania wydania piątego tego Standardu, pojawiały się wytyczne opisujące Food Defense, dlatego też dla wielu firm i audytorów nie było to zaskoczeniem. W związku z tym, iż IFS jest Standardem międzynarodowym, a w prasie coraz częściej pojawiają się doniesienia o celowym skażeniu żywności można stwierdzić, iż brona żywności to zarówno działanie na rzecz ochrony konsumentów, jak również ochrony biznesu - mówi ekspert TUV Rheinland.

Podkreśla także, że Food Defense różni się od standardów mówiących o bezpieczeństwie żywności np. systemu HACCP. - Wspomniane standardy bezpieczeństwa żywności odnoszą się przede wszystkim do przypadkowych zagrożeń, wynikających m.in. z technologii, właściwości surowców czy wyrobów gotowych, nieuwagi bądź niedopatrzeń pracowników itp. Czyli, generalnie do zagrożeń nie wynikających ze złej woli osób biorących udział w procesie jej produkcji, przetwarzania lub dystrybucji - wyjaśnia.

Podkreśla, że celowe skażenia żywności zdarzają się także w Polsce. Na początku tego roku w jednym z zakładów spożywczych pracownicy kontroli jakości zauważyli substancję obcego pochodzenia w mleku w proszku. Przez zakład zostały wszczęte wszelkie formalne procedury, co m.in. doprowadziło do potwierdzenia obaw pracowników. Mleko w proszku zostało zanieczyszczone bromadiolonem, czyli środkiem gryzoniobójczym. Na tym przykładzie bardzo dobrze widać, jak ważna jest świadomość pracowników i jak wiele zależy od ich rozsądku, wiedzy, a także jak dalekie mogłyby być konsekwencje w razie braku reakcji. - Niestety, nie jest to odosobniony przykład, ponieważ w roku 2012 praktycznie w całej Europie zabezpieczane, a następnie wycofywane z rynku zostały wysokooprocentowane alkohole, pochodzące z Czech. Zawierały one niebezpieczny dla zdrowia i życia ludzi metanol. Tych przykładów można by podać dużo więcej, ale z na podstawie tego ostatniego widać, iż pobudki skażenia żywności mogą być czysto materiale i wynikać z chęci zysku - mówi Barbara Szyperko-Wojnarowicz.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 606) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.