Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert o zapobieganiu fałszerstwom żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 15-04-2013, 14:19

Dotarcie do źródła zafałszowania jest często bardzo trudne, zwłaszcza w przypadku gdy w skład łańcucha żywnościowego wchodzi wiele podmiotów i pośredników handlowych. Wskaźnik zafałszowanej żywności w tym m.in. nieprawidłowe parametry fizykochemiczne żywności oraz niewłaściwe znakowanie wyrobów jest wciąż stosunkowo wysoki - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Milena Zielińska, Kierownik ds. Rozwoju Certyfikacji Wyrobów TÜV Rheinland Polska.

Przypomina, że nad aspektami właściwej jakości, w tym nad wykrywaniem zafałszowań żywności na polskim rynku czuwa m.in. Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. - Również sieci handlowe weryfikują produkty dostępne na półkach ich sklepów w tym kierunku. Wprowadzanie do obrotu żywności szkodliwej lub niebezpiecznej skutkuje sankcjami karnymi zawartymi w Ustawie o bezpieczeństwie żywności w Dziale VII (Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze) - mówi Milena Zielińska.

Nadrzędnym celem legislacyjnym Wspólnoty Europejskiej jest tu ochrona praw konsumentów oraz eliminacja oszukańczych praktyk, takich jak wprowadzanie konsumenta w błąd czy fałszowanie żywności poprzez m.in. nieprawdziwą informację na etykiecie co do składu, cech produktu, ilości, pochodzenia geograficznego itp.

Środek spożywczy zafałszowany to między innymi taki, do którego dodano substancje zmieniające jego skład. Zafałszowana żywność to również taka, w której odjęto lub zmniejszono zawartość jednego lub kilku składników, np. witaminę dodano w mniejszej niż deklarowana na opakowaniu ilości lub znacznie zmniejszono ilość tłuszczu kakaowego w produkcie czekoladowym.

Częstym przypadkiem fałszowania żywności jest także poddawanie jej zabiegom, które ukrywają faktyczny skład lub nadają jej wygląd środka spożywczego o należytej jakości. Do takich zabiegów należy m.in. odświeżanie wędlin poprzez płukanie wodą osłonek lub nabłyszczanie ich olejem. Działaniem wprowadzającym konsumenta w błąd jest również podawanie niezgodnie z prawdą: nazwy produktu (np. podawanie dwóch przeciwstawnych nazw, np. napój pomarańczowy, a na odwrocie napój o smaku pomarańczowym, gdy w składzie uwidoczniony jest tylko aromat pomarańczowy, co wskazuje że prawidłowa jest druga nazwa); składu (na opakowaniu jednostkowym wymienione są substancje słodzące np. aspartam i cyklaminian sodu, natomiast w badaniach laboratoryjnych stwierdza się również sacharynian sodu; daty lub miejsca produkcji; daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH