REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert o zwiększaniu efektywności linii produkcyjnych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-10-2013, 14:17
Ekspert o zwiększaniu efektywności linii produkcyjnych

Zwykle podczas projektów optymalizacyjnych linii produkujących żywność należy brać pod uwagę kilka elementów - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Izabela Starnawska, partner w firmie 4Results.

REKLAMA

Pierwszym kluczowym krokiem jest zdefiniowanie strat linii sprowadzonych do jednego mianownika. Ze swojego doświadczenia proponujemy zastosować miernik w postaci czasu (czas stracony ze względu na mniejszą prędkość od standardu, czas awarii, czas mikro-zatrzymań, czas produkowania odpadu itp.). Na tej podstawie możemy określić główne obszary naszych usprawnień. - Ogromnym zagrożeniem jest definiowanie projektów bez oparcia się o wyniki lub brak dobrej jakości wyników. Jeśli nie zbieramy danych lub nasz system może być nieefektywny warto poświęcić czas na zebranie dodatkowych danych lub obserwację linii - mówi Izabela Starnawska.

Drugim krokiem jest zdefiniowanie dwóch typowych zagrożeń w postaci: Ograniczeń technologicznych jak na przykład: czas, temperatura, ciśnienie, prędkość pracy itd., oraz ograniczeń wynikających z bezpieczeństwa produktu (procesy wbudowane specjalnie po to by gwarantować bezpieczeństwo przykładowo pasteryzacja, detekcja ciał obcych, itd...) - Na tym etapie możemy ocenić na ile nasze usprawnienia są realne lub jaki poziom dodatkowego skomplikowania występuje. Ponadto określamy elementy procesu, który nie możemy modyfikować (przynajmniej bez głębszych konsultacji) - zaznacza.

Trzecim krokiem jest odpowiedni dobór zespołu do projektu. Musi on być międzywydziałowy by uzyskać jak najszersze spojrzenie na problem i zaproponować możliwie największą ilość rozwiązań. Zwykle w zespole odnajdziemy przedstawiciela produkcji, działu technicznego, technologii oczywiście może on być rozszerzany w zależności od rodzaju usprawnienia. Ważne jest to by nie bać się włączać pracowników liniowych w proces.

Czwartym krokiem jest dobranie metody do skali problemu. Dobrze gdy w zespole jest osoba, która zapobiega sytuacją przechodzenia bezpośrednio do działań bez zrozumienia problemu. W tym skuteczne pomagają nawet najprostsze techniki kreatywnego rozwiązywania problemów.

Piątym krokiem jest wdrażanie usprawnień. Warto tutaj wprowadzić pilotażowe testy rozwiązań połączone z weryfikacją przez inne zainteresowane działy tak by zapewnić, że cechy jakościowe produktu oraz jego bezpieczeństwo nie są w żaden sposób zagrożone.

Ostatnim szóstym krokiem jest zapewnienie ciągłości wdrożonych rozwiązań - elementem kluczowym są tutaj standardy oraz szkolenia pracowników. Jeśli dokonano zmian w konstrukcji musi znaleźć to także odzwierciedlenie w dokumentacji urządzeń. Uzyskując nowe (lepsze) wyniki musimy zapewnić by automatycznie zmieniły się także cele dla procesu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH