Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Pracownicy spożywczych zakładów muszą dbać o higieną rąk

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 25-05-2011, 15:08

- Mycie rąk jest najważniejszym czynnikiem zapobiegającym przenoszeniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Nawet jeżeli całe otoczenie produkcyjne zostało należycie przygotowane pod względem higienicznym, to ludzkie zaniedbania mogą zniweczyć wysiłki i poniesione nakłady. Mamy kilka przykładów firm, które posiadały zautomatyzowane aplikacje, jednak zawiódł czynnik ludzki i w zakładach pojawiały się bakterie. Dlatego w spożywczej branży niezwykle istotna jest higiena personalna - mówi Sławomir Adamiak, marketing manager w firmie Johnson Diversey.

Mycie ręczne jest podatne na błędy ludzi i jest kosztowne. W wielu procesach technologicznych czystość jest istotnym warunkiem sukcesu procesu np. fermentacji mlekowej czy alkoholowej. Niepożądana mikroflora, która nie została usunięta, może zakłócić proces produkcyjny i spowodować ogromne straty. Dla przykładu niedokładne umycie wnętrza beczki na piwo może przyczynić się do wystąpienia zakażenia mikrobiologicznego, co może doprowadzić do wycofania partii produktu ze sprzedaży i stanowczo obniżyć rentowność zakładu.

- Nie przestrzeganie podstawowych zasad higieny może być dla zakładów produkujących żywność i napoje bardziej kosztowne niż dbanie o higienę. Branża spożywcza jest szczególnie wrażliwą na czystość branżę. Zakłady muszą przestrzegać sanitarnych zasad i oferować bezpieczne produkty. Koszty związane z ewentualnymi zatruciami konsumentów są dla producentów żywności jednym z najgorszych koszmarów, bo wiąże się to z gigantycznymi kosztami oraz spadkiem zaufania do danej marki. Producenci żywności czy napojów nie mogą sobie pozwolić na nie dbanie o czystość zakładów, w których żywność jest wytwarzana - mówi Sławomir Adamiak, marketing manager w firmie Johnson Diversey.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kj 21-04-2017, 23:15:
chcialbym zauwazyc, ze jeden jak i drugi ekspert pochodzi/pochodził z tej samej firmy
  • sp 13-06-2011, 15:44:
Pan Ekspert z firmy Diversey podszywa się pod słowa p. Anety Senator zamieszczone w Państwa portalu w 2008 r Artykuł pt. Człowiek najsłabsze ogniowo: Takich to dziś mamy ekspertów copywriterów Śmiechu warte.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH